Proeftuin langs het spoor

Nieuws

8 oktober 2019

Biodiversiteit in de spoorbermen: het is een van onze wensen. Maar net als met gewone tuinen hebben we ook in spoorbermen te maken met onkruid die veel schade aan kan richten. Wie helpt ons met een niet-chemische bestrijdingsmethode?

De meest hardnekkige en onwenselijke planten zijn zogeheten ‘invasieve exoten’ zoals de Aziatische duizendknoop en reuzenberenklauw die van oorsprong niet in Nederland voorkomen. Door hun grote groei- en concurrentiekracht verdringen ze inheemse soorten en kunnen ze veel schade aanrichten zoals verzakking van een spoorberm. Ook verspreiden deze onkruiden zich makkelijk naar de omliggende omgeving zoals tuinen van omwonenden.

Testen

ProRail wil voor het bestrijden van deze en andere onkruiden graag niet-chemische en duurzamere methoden inzetten. Daarom hebben we nu een spoorberm geselecteerd als ‘proeftuin’. We nodigen zes marktpartijen uit om hier twee jaar lang hun niet-chemische bestrijdingsmethode in een spoorse omgeving te testen op voornamelijk de Aziatische Duizendknoop. We moeten hiervoor wel met een aantal randvoorwaarden rekening houden, waaronder die van de spoorveiligheid. Aan de test kunnen zes marktpartijen meedoen die elk hun eigen methode inzetten.

Duurzaam

ProRail laat de spoorberm twee jaar monitoren door een specialistisch bureau. Met de resultaten van de test kan ProRail haar onderhoudsaannemers adviseren over een duurzame aanpak van de bestrijding van invasieve exoten.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de proeftuin? Meer informatie vindt u op TenderNed via de volgende link: Proeftuin Landelijk - Duurzame Bestrijding Aziatische Duizendknoop

Of via een e-mail aan: proeftuin_invasieve_exoten@prorail.nl

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers