Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

ProRail adviseert: Nederland weer in beweging met het spoor

Nieuws

21 mei 2021

Om Nederland de komende decennia vooruit te helpen op het gebied van economie, woningbouw en klimaat, zou het nieuwe kabinet meer moeten investeren in het spoor. Dat adviseert ProRail in een brief aan informateur Mariëtte Hamer en de fractievoorzitters van de politieke partijen in de Tweede Kamer. ProRail wil de formerende partijen helpen met kennis en advies zodat het nieuwe kabinet belangrijke keuzes voor de toekomst kan maken.

Maatschappelijke thema's

John Voppen, CEO bij ProRail: “Wij willen graag samen met het nieuwe kabinet werken aan drie belangrijke maatschappelijke thema’s: economische groei, woningbouw en klimaat. Door te investeren in het spoor kunnen we onze economie sterker en duurzamer maken en wordt meer woningbouw mogelijk. Dat is goed voor Nederland.” 

Lees hier de brief aan de informateur

Economische groei 

Modern, efficiënt vervoer per spoor is een pijler voor een sterke economie in de 21e eeuw. Dat geldt zowel voor personen als voor goederenvervoer. Om Nederland in beweging te houden is het belangrijk dat goederen en reizigers snel, betrouwbaar en veilig kunnen reizen. De aanleg en het onderhoud van infrastructuur levert bovendien veel werkgelegenheid op voor Nederlandse vakmensen en bedrijven. Ook de Nederlandse innovatiekracht wordt gestimuleerd, omdat het spoor voortdurend aan technologische en digitale vernieuwing werkt.

De opgave

ProRail staat de komende twintig jaar voor een grote uitdaging. Anders loopt Nederland op het gebied van woningbouw, mobiliteit en duurzaamheid vast. In drie verhalen leggen we uit wat we moeten doen.

Lees de verhalen

Woningbouw en ruimtelijke ontwikkeling 

Een betaalbare, fijne woning vinden in een prettige buurt met goede voorzieningen is voor jong en oud op dit moment een van de grootste problemen. De komende jaren moet een grootschalig bouwprogramma van de grond komen om honderdduizenden nieuwe woningen te realiseren. Met goede spoorverbindingen helpen we woningbouw mogelijk te maken in het hele land door te zorgen dat nieuwe woningen en wijken goed bereikbaar zijn.

Door te investeren in het spoor kunnen we onze economie sterker en duurzamer maken en wordt meer woningbouw mogelijk.

John Voppen CEO bij ProRail

Klimaat en duurzaamheid 

En natuurlijk is duurzame mobiliteit een van de belangrijkste bouwstenen voor een ambitieus én realistisch klimaatbeleid. De mogelijkheden om Nederland en Europa op een verstandige, betaalbare manier schoner en duurzamer te maken zijn enorm. Denk aan de overstap van vliegen naar reizen met de trein voor korte afstanden binnen Europa, het fijnmazig verbinden van steden en regio's (zodat de auto minder noodzakelijk wordt) en aan de transitie van goederenvervoer per vrachtwagen naar goederenvervoer over het spoor.

Goed voor de samenleving

John Voppen: “Het Nederlandse spoor is het meest intensief bereden spoorwegnetwerk in Europa. Met logistieke maatregelen, uitbreiding van infrastructuur, technologische innovaties en sturen op minder reizen in de spits en minder vaak naar kantoor komen, wil ProRail de komende jaren de kwaliteit van het Nederlandse spoor op peil houden en verbeteren. Dat is goed voor de samenleving en goed voor de economie.”  

Meer weten? De volledige brief van ProRail aan informateur Mariëtte Hamer kun je hier lezen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers