ProRail de lucht in

Nieuws

Gepubliceerd op 20 maart 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:49 uur

ProRail vliegt de komende tijd regelmatig met een helikopter boven het spoor om luchtfoto's en laserscans te maken van het spoor. De opnamen maken we om onze eigen topografische kaart, de basisbeheerkaart up te daten. Ook maken we met de data 3D weergaven van bijvoorbeeld stations.

Deze week vliegen we boven de rood gemarkeerde spoortracés op het kaartje. Dit zijn onder andere omgeving Zwolle, het Rotterdamse Havengebied, Amsterdam Zuid en Arnhem. Om goed in kaart te kunnen brengen hoe de spoorlijnen liggen vliegt de helikopter op een hoogte van gemiddeld 190 meter. Omdat de helikopter iets lager dan normaal vliegt valt dat op. Eind oktober 2017 oktober vlogen we al zo’n twee uur boven Utrecht. 

Kaart

De basisbeheerkaart (BBK) wordt voor veel doeleinden gebruikt, onder meer voor informatievoorziening en voor beheer- en ontwerpactiviteiten. De data kan ook gebruikt worden voor 3D weergave van bijvoorbeeld stations.Tot nu toe werd de BBK vooral bijgewerkt aan de hand van de luchtfotografie die elk voorjaar werd gemaakt. Dat is een behoorlijke uitdaging, omdat traditionele luchtfoto’s niet altijd alles goed weergeven. De oplossing is nu gevonden in het maken van loodrechtfoto’s uit een helikopter.

Gepubliceerd op 20 maart 2018

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers