ProRail doet aangifte tegen spoorbrugklimmer

Op YouTube staan beelden waarop te zien is hoe een amateurfreerunner de spoorbrug in Culemborg beklimt. Hierbij bevindt hij zich op verboden terrein en brengt hij zichzelf én het treinverkeer in groot gevaar. ProRail heeft op dit soort beelden een zerotolerancebeleid en doet altijd aangifte.

ProRail doet aangifte tegen spoorbrugklimmer

Beelden

De bovenstaande beelden laten de capriolen van de spoorbrugklimmer zien. Aan het einde van de video toont de maker zijn gezicht. Deze is door ProRail onherkenbaar gemaakt. De herkenbare en volledige beelden worden naar de politie gestuurd.

Levensgevaarlijk en traumatiserend

Spoorlopen is levensgevaarlijk en verboden. Soms raken spoorlopers gewond of vallen er zelfs doden. Naast dat dit je leven kan kosten, werken dit soort aanrijdingen zeer traumatiserend voor spoorwegpersoneel, hulpverleners en andere getuigen. In de nacht van 14 op 15 juli 2017 waren er nog twee dodelijke slachtoffers te betreuren toen een trein twee jongens, die op het spoor liepen bij Elst, aanreed.

Vertraging

Het gaat hier om een levensgevaarlijke actie gaat, maar spoorlopen levert dagelijks ook behoorlijk wat treinvertraging op. Wanneer een persoon zich onbevoegd langs het spoor bevindt, krijgen treinen een ‘aanwijzing’ om langzaam te rijden totdat het spoor weer veilig is. Dit zorgt voor flinke filevorming op het spoor en regelmatig uitvallende en vertraagde treinen.

Voorkomen

 ProRail wil ongevallen voorkomen en vertragingen op het spoor minimaliseren. Daarom wordt er regelmatig campagne gevoerd om spoorlopen tegen te gaan. In samenwerking met het Spoorwegmuseum heeft ProRail ‘de spoorloper’ ontwikkelt waarin je kunt ervaren hoe het is om verrast te worden door een voorbijrazende trein.

Boetes

Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA’s) in dienst van ProRail voeren dagelijks surveillance en controles uit bij overwegen en langs het spoor. Treffen zij iemand op of langs het spoor, dan kunnen zij de overtreder een boete geven van 140 euro. Met cameratoezicht vergroot ProRail de pakkans en kan er eerder ingegrepen worden als iemand onbevoegd langs het spoor loopt.

Gepubliceerd op