Handtekeningen voor twee onderdoorgangen in Borne

Nieuws

Gepubliceerd op 29 september 2022

ProRail en de gemeente Borne zetten vandaag de handtekening onder het projectplan voor twee nieuwe onderdoorgangen. Hiermee heffen we de overwegen aan de Oonksweg en Bornebroeksestraat op. Het ondertekenmoment vond plaats bij de overweg aan de Oonksweg in Borne.

Samenwerking bekrachtigd

Danou Veenhof, regiodirecteur bij ProRail, zette samen met wethouder David Vermorken de handtekening onder het projectplan. Hiermee maken we de wens voor twee onderdoorgangen definitief. Danou is blij met deze bekrachtiging: “Het dorp Borne heeft vijf overwegen, waarvan we er twee in één keer kunnen opheffen. Met de aanleg van de onderdoorgangen kan het verkeer straks veilig onder het spoor door en verbetert de doorstroming.”

Regiodirecteur Noord-Oost Danou Veenhof en wethouder David Vermorken van de gemeente Borne
Regiodirecteur Noord-Oost Danou Veenhof en wethouder David Vermorken van de gemeente Borne

Bouwen met de Tunnelalliantie

Een onderdoorgang bouwen heeft impact op de omgeving. Ook moet ProRail voldoen aan strenge eisen. Een onderdoorgang bouwen is namelijk niet eenvoudig, vanwege het doorgaande weg- en treinverkeer en bouwruimte. De gemeente, het ingenieursbureau, ProRail en de toekomstige aannemer gaan daarom nauw met elkaar samenwerken. Elke partij is leidend in de fase waarvoor zij het meest geschikt is. Zo doen we werkzaamheden in één keer goed. Dat scheelt tijd en kosten.

Verwachte oplevering in 2026

In de komende periode gaan we aan de slag met het ontwerpen van de onderdoorgangen. Dit doen we in samenwerking met de omgeving, de gemeente Borne en het door hun te contracteren ingenieursbureau. De huidige verwachting is dat de onderdoorgangen in 2026 klaar zijn voor gebruik. 

Overwegen

Het is het veiligst, als er helemaal geen overweg is. En weggebruikers via een tunnel of brug het spoor kunnen oversteken. Op bestaande spoorlijnen kijken we waar overwegen vervangen kunnen worden door een tunnel. Of hoe ze beter beveiligd kunnen worden. Dat doen we in overleg met de wegbeheerders. Vaak zijn dit gemeenten of provincies. 

Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers