ProRail en MVO: ‘Grijp Europees herstelplan aan voor verduurzaming van de economie’

Nieuws

19 juni 2020

De Europese Unie praat over een pakket van honderden miljarden euro’s om de economie na de covid-19-pandemie weer op gang te krijgen. Een uitgelezen kans om de Europese economie te verduurzamen, zeggen ruim tweehonderd Nederlandse bedrijven, waaronder ProRail in het ‘Recovery Statement’. De verklaring werd vandaag door MVO Nederland aangeboden aan de ministers Kaag, Wiebes en Hoekstra.

Zowel de covid-19-pandemie als de economische problemen die daarop volgden hebben grote impact op de levens van miljoenen Europeanen. Tegelijkertijd wordt er in Europees verband gewerkt aan een ambitieus herstelplan van honderden miljarden en wil de Europese Commissie met de Green Deal in tien jaar tijd duizend miljard euro uitgeven om klimaatverandering tegen te gaan. 

Herstelpakket aangrijpen voor vergroening

Volgens de ruim tweehonderd organisaties is dit een kans om een extra boost te geven aan de omslag naar een duurzamere economie. Dat is nodig, want uit onderzoek van MVO blijkt dat nog maar 12,1% van de economie nu duurzaam is. Dat kan beter: door de Europese Green Deal onderdeel uit te laten maken van het Europese herstelpakket. Tegelijkertijd moet dat Europese herstelpakket worden aangegrepen om de Europese economie te vergroenen en te zorgen dat we de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs gemakkelijker kunnen halen. 

‘Spoorsector speelt belangrijke rol’

ProRail heeft zich aangesloten bij deze oproep omdat we geloven dat de Europese en Nederlandse spoorsector een belangrijke rol speelt bij het waarmaken van deze doelen. De behoefte aan mobiliteit groeit. En als we de kans willen grijpen om onze economieën echt te verduurzamen dan zullen meer mensen de trein moeten pakken in plaats van de auto of het vliegtuig. “Juist nu is het belangrijk om te investeren in duurzame infrastructuur,” zegt ProRail-CEO John Voppen. “In de spoorsector staan we klaar om dit samen met Europese, nationale en regionale overheden mogelijk te maken.”

Goederenvervoer essentieel voor bevoorrading

De verklaring is op initiatief van de Dutch Sustainable Growth Coalition opgesteld in samenwerking met VNO-NCW, Global Compact Nederland, MVO Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken. Nederlandse bedrijven en overheden hebben de afgelopen weken laten zien goed te hebben samengewerkt om de covid-19-pandemie tegen te gaan. De productie van voorraden voor de gezondheidszorg is opgeschroefd, net als de distributie ervan. Het goederenvervoer per spoor speelde hier een belangrijke rol in en was essentieel om in heel Europa winkels te blijven bevoorraden. De bij de verklaring aangesloten bedrijven willen op eenzelfde manier samenwerken aan het herstel van de Europese economie. 

30% groei in 2030

Eerder deze week zei ProRail-CEO John Voppen in een interview met BNR Nieuwsradio al dat de behoefte aan duurzame mobiliteit zal blijven groeien en overheden moeten blijven investeren in duurzame infrastructuur en openbaar vervoer. “Infrastructuur zorgt voor groei van het bnp en voor de werkgelegenheid. In Nederland komt bijvoorbeeld tien procent van ons inkomen uit infrastructuur. En als de mobiliteitsgroei over de weg moet, dan krijgen we dat niet duurzaam,” aldus Voppen. “Uit vorige crises hebben we geleerd: als je stopt met investeren, wordt het lastig om dat later nog in te halen.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers