Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail en NS loodsen treinreizigers tussen spoorwerk door

Nieuws

30 januari 2020

ProRail laat in februari grote werkzaamheden uitvoeren aan het spoor bij Leiden en Den Haag, met veel hinder voor treinreizigers tot gevolg. NS en ProRail pakken die werkzaamheden en de gevolgen daarvan steeds vaker anders aan, om een verkeersinfarct op de weg tussen Schiphol en Den Haag te voorkomen en om de hinder voor reizigers te beperken.

Meer spoorwerk voor toekomstbestendig spoor

De spoorwerkzaamheden rond verschillende grote steden zijn nodig om te zorgen dat treinen veilig en betrouwbaar kunnen blijven rijden en dat het spoornetwerk het sterk groeiende aantal reizigers nog aan kan. Doordat er meer treinen moeten rijden om meer reizigers te vervoeren, is de uitdaging om sporen goed te onderhouden steeds groter. Er is immers minder ruimte binnen de reguliere dienstregeling om werkzaamheden uit te voeren en meer reizigers hebben last van de hinder. Het doordeweeks volledig stilleggen van treinverkeer tijdens werkzaamheden is daardoor op sommige plekken in Nederland niet meer mogelijk. Zoals bij station Leiden de komende weken.

Werken aan het spoor ‘met de winkel open’

Vorig jaar veroorzaakten werkzaamheden rondom Leiden terwijl het treinverkeer doorgang vond, grote hinder voor reizigers, mede vanwege de combinatie met onverwachte storingen. Deze werkzaamheden zijn uitgebreid geëvalueerd door ProRail en NS. De evaluatie heeft geleid tot aanpassingen in de manier van werken, waarbij onder andere de dienstregeling anders is ontworpen dan vorig jaar. Ook zorgt NS dat reizigers goed geïnformeerd worden  over wat de gevolgen voor hun reis zijn en heeft ProRail continu storingsploegen achter de hand, mocht het treinverkeer toch verstoord raken. Ondanks deze aanpassingen moeten reizigers ook bij de aankomende werkzaamheden rekening houden met grote hinder.

Afwegingen rondom het werk in Leiden

Leiden is qua drukte met zo’n 80.000 in- en uitstappers per werkdag het zesde station van Nederland. Deze reizigers met bussen vervoeren zou bijna 1600 keer een bus vol betekenen.  Zo veel bussen zijn niet voorhanden en zo veel bussen zouden op werkdagen het verkeer op de weg ernstig hinderen met  een verkeersinfarct tot gevolg. Ook is onderzocht of het effect voor reizigers kleiner is bij alleen weekendwerkzaamheden.  Dit betekent echter juist veel meer hinder omdat er dan tien weekenden helemaal geen treinen zouden rijden op een groot aantal trajecten. Dit is inefficiënt, het levert veel meer hinder op  en het is vele malen duurder. Daarom is gekozen voor negen dagen achter elkaar. Er wordt zeven dagen gewerkt bij Leiden Centraal en twee dagen bij Voorhout, waar ProRail werkt aan een spooronderdoorgang voor een nieuwe rondweg.

Wat betekent dat voor reizigers?

Er wordt bij het plannen van werkzaamheden scherp gekeken naar reizigershinder. NS wil reizigers ook tijdens werkzaamheden met de trein op hun bestemming kunnen brengen en maakt op basis van de beschikbare ruimte op het spoor een nieuwe dienstregeling. Ook wordt er ingeschat hoe druk de treinen bezet zijn, nemen ProRail en NS maatregelen op het station zoals tijdelijke bewegwijzering en maakt NS reisadviezen op basis van de aangepaste dienstregeling.

Check de reisplanner!

Bij Leiden Centraal werkt ProRail van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 februari. Daar wordt dit jaar de laatste hand gelegd aan vernieuwing van alle sporen rondom het station. Op 15 en 16 februari wordt gewerkt in Voorhout. Daarna wordt van zaterdag 22 februari t/m zondag 1 maart gewerkt aan het spoor bij Den Haag Centraal.  Tijdens de werkzaamheden rijden er geen of minder treinen en daarom wijken reisadviezen af van de reguliere dienstregeling.

Omdat zoveel mogelijk treinen blijven rijden, kan het reisadvies per dag verschillen. NS raadt  reizigers met klem aan gebruik te maken van de reisplanner. Ook raadt NS reizigers aan de spits zoveel mogelijk te mijden, om rekening te houden met grote drukte op stations en in treinen, ook op omreisroutes, en rekening te houden met extra wacht- en reistijd.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers