ProRail haalt Frans journaal met blindegeleidevoorzieningen

Een filmploeg van de Franse televisie is naar station Rotterdam gekomen om de voorzieningen voor blinden- en slechtzienden in beeld te brengen. De Fransen vinden het nieuwswaardig dat Nederland het eerste land in Europa is waar alle stations toegankelijk zijn gemaakt voor blinden en slechtzienden.

Vorige maand vierde ProRail samen met de Oogvereniging dat alle stations in Nederland toegankelijk zijn gemaakt voor blinden en slechtzienden. Dit nieuws haalde de landelijke televisie en dagbladen. En zo kregen ook de Franse journalisten dit onder ogen. Zij vonden het bijzonder genoeg om er voor af te reizen naar station Rotterdam. 

TV France 

Samen met de blinde/slechtziende Jan Poot heeft projectmanager Tjebbe Ruskamp de televisieploeg vandaag, donderdag 30 november, te woord gestaan op het station. Daar hebben ze gedemonstreerd hoe blinden en slechtzienden via de blindengeleidelijnen en voelbare plaatjes van buiten het station de perrons kunnen bereiken. Het interview ging in het Engels en zal in het Frans worden ondertiteld. 

Feiten en cijfers

  • 410 stations zijn voorzien van (nieuwe) geleidelijnen
  • 90 kilometer aan geleidelijnen is aangelegd
  • circa 5.000 verschillende beschrijvingen zijn gemaakt van veelgebruikte routes van de straat naar de perrons en terug
  • 2500 objectmarkeringen (gele klanktegels) zijn aangelegd
  • 250 km perronrandmarkering is aangebracht met contrasterende verf
  • Alle obstakels op de hoofdroute (zoals prullenbakken) zijn weggehaald
  • 800 voelbare bordjes zijn aangebracht op trapleuningen en bij liften
  • Van de 4 grootste stations - Amsterdam Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal - zijn voelbare stationsplattegronden gemaakt (pilot).

Voelbare plattegronden zijn te bestellen via ons contactformulier op prorail.nl/contact.

De film ‘Eenduidige en voorspelbare routegeleiding op stations’ (NL en EN) en de digitale brochures zijn te downloadem via prorail.nltoegankelijkheid.

Gepubliceerd op