Toegankelijkheid

Iedereen moet zelfstandig met de trein kunnen reizen, ook mensen met een functiebeperking. ProRail werkt hard aan een treinreis zonder obstakels. Dat gaat van gelijkvloerse perrons tot aan trapleuningen met braille-informatie.

90% zelfstandig

In 2022 zal al minimaal 90% van de reizigers van en naar volledig zelfstandig toegankelijke stations kunnen reizen. En in 2030 zijn álle stations zelfstandig toegankelijk. Dat is een belangrijk doel van de overheid en van ProRail. Vanzelfsprekend houden we in onze dienstverlening rekening met reizigers met een functiebeperking. Maar we nemen ook speciale maatregelen op en rond stations.

Veilig en zelfstandig

Zo maken we stationsperrons beter bereikbaar, met hellingbanen en liften. Daarnaast zorgen we dat stationsvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld toiletten, door iedereen veilig en zelfstandig kunnen worden gebruikt. Sommige maatregelen vallen op: zoals de ribbelige geleidelijnen en speciale perronrand- en veiligheidsmarkeringen. Andere zijn minder opvallend, zoals braille-bewegwijzering, vergrote pictogrammen en dubbele leuningen.

Samenwerken aan toegankelijk openbaar vervoer

Elk jaar worden meer stations toegankelijk. Dat lukt alleen omdat we samenwerken. Bijvoorbeeld met de vervoerders. Aanpassen van de perronhoogte heeft immers alleen zin als het past bij de instap van de treinen. Verder stemmen we veel af met andere partijen die zich inzetten voor een toegankelijk openbaar vervoer, bijvoorbeeld ouderenbonden, Oogvereniging, netwerk voor mensen met een beperking of chronisch ziekte - Ieder(in), ov-partijen en overheden.

Video: Alle stations toegankelijk voor blinden en slechtzienden

Video: All train stations accessible for blind and visually impaired people

Overzicht drempelvrije stations

Bekijk deze kaart (pdf) om te zien welke dit zijn.

 

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt 'mijn' station volledig toegankelijk voor reizigers met een functiebeperking?

De komende jaren worden veel stations aangepast, vooral regionale stations. In 2020 is 80 procent van de stations toegankelijk voor reizigers met een functiebeperking. In 2030 zijn alle stations volledig toegankelijk.

Alle veelgestelde vragen over Toegankelijkheid

Liftvervanging

De komende 10 jaar vervangt ProRail 100 liften op 30 stations.
Bekijk waar en wanneer