ProRail in 2017: 9 weetjes over Zuidoost-Nederland

Nieuws

27 december 2017

Het einde van 2017 komt in zicht. Tijd om terug te blikken! In deze blog de spoorse hoogtepunten vanuit onze zuidelijkste provincies.

In heel het land zijn er dit jaar hoogtepunten gevierd. We staan nog eens stil bij zes mooie momenten die je misschien hebt gemist!

1. Inschuiven tunnel in Oisterwijk 

Station Oisterwijk heeft eindelijk een onderdoorgang waarmee reizigers op een veilige manier de perrons kunnen bereiken. De tunnel werd in de herfstvakantie op z'n plek geschoven en direct na de vakantie in gebruik genomen. 

2. Oplevering kunstwerk Daan Roosegaarde station Eindhoven 

'Space' is het bijzondere lichtkunstwerk dat sinds het najaar te bewonderen is in de oude passage op station Eindhoven. Het kunstwerk geeft een blik op de aarde vanuit de ruimte. Wie er de tijd voor neemt, kan landen en plaatsen ontdekken. 

Bekijk: Station Eindhoven: Kunstwerk SPACE van Roosegaarde

3. Opening tunnel Venlo Trade port Noord  

Ook het bedrijventerrein Trade Port Noord in Venlo is een onderdoorgang rijker. Fietsers en voetgangers kunnen er voortaan veilig onder het spoor door.  

4. Zonnepanelen station Eindhoven

Zoveel mogelijk zelf onze energie opwekken. Dat doel heeft ProRail zichzelf gesteld. Op de perronoverkapping van station Eindhoven zijn daarom 1900 zonnepanelen geplaatst. Voldoende om 60% van de energie op te wekken die ProRail jaarlijks verbruikt op station Eindhoven.  

5. Starthandeling Derde Spoor Duitsland: https://www.flickr.com/gp/vogelwikke/52sy86

Begin dit jaar gaven onze Duitse collega's het startsein voor de aanleg van een derde spoor tussen Emmerich en Oberhausen. Daarmee kan de Betuweroute in de toekomst nog beter worden benut. Tijdens de bouw worden goederentreinen periodiek omgeleid via de zogeheten Brabantroute. 

6. Inschuiven tunnel Venlo: https://www.flickr.com/gp/vogelwikke/05cqE1

We noemden het al eerder: de nieuwe onderdoorgang in Venlo. Ook die moest natuurlijk op zijn plek worden geschoven. Dat gebeurde in april en verliep buitengewoon voorspoedig. De 700.000 kilo wegende tunnel legde in net iets meer dan twee uur een afstand van 30 meter af. 

Last but not least

Geen officieel hoogtepunt, maar wel als je van mooie spoorse foto's houdt! Onze collega woordvoerder René Vegter heeft mooie foto's gemaakt van de spoorvernieuwing bij Cuijk, maakte luchtfoto's boven Tilburg en legde de spoorvernieuwing van Roosendaal vast. 

Niet alleen hoogtepunten

Naast deze en vele andere mijlpalen, waren er helaas ook incidenten waar we nog even bij stilstaan. Bij het ongeluk In Venlo botsten een trein en een vrachtwagen. Één dag later ging het in Susteren bijna mis, maar wist een tot nu toe nog onbekende heldin gelukkig een scootmobilist van de dood te redden. De scootmobiel stond stil op de overweg toen er een trein aankwam, en de vrouw wist de man nog net op tijd uit zijn scootmobiel te halen. Waar het wel mis ging, was in november in Eindhoven toen een goederentrein vol elektronica ontspoorde. In Deurne vond in april een aanrijding plaats tussen een goederentrein en een kraanwagen. Gelukkig vielen er geen gewonden, maar de overweg en bovenleiding raakten wel ernstig beschadigd, waar het treinverkeer veel hinder van had. Eind april gebeurde er ook nog een ongeluk bij Wouw, met veel schade en een gewonde conducteur tot gevolg. 

Let op!

Wij willen graag nogmaals alle betrokkenen bedanken die hebben geholpen. Daarnaast kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: let op rond het spoor. En maak ook van 2018 niet alleen een gelukkig, maar ook een veilig jaar!


 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers