ProRail werkt ruim een week aan spoor bij Leiden

Nieuws

6 februari 2020

ProRail en aannemer Bam Infra werken van zaterdag 8 tot en met zondag 16 februari aan de treinsporen op en rondom station Leiden Centraal en bij Voorhout. We vervangen onder meer wissels en bovenleiding, en werken aan het vernieuwen van perrons bij Leiden. In het weekend van 15 en 16 februari bereiden we de aanleg van een spooronderdoorgang voor bij Voorhout.

Megaklus

ProRail werkt voortdurend aan het vernieuwen en verbeteren van het spoor. Zo ook rondom Leiden Centraal. We halen 28 overbodige wissels weg, vervangen 55 wissels en vernieuwen we over een lengte van twee kilometer rails, dwarsliggers, ballast (spoorgrind) en bovenleiding. Zo houden we het spoor veilig en betrouwbaar. Tegelijkertijd passen we de hoogte van de perrons aan, zodat ze op hetzelfde niveau komen als de vloer van nieuwe treinen. Instappen wordt hierdoor een stuk makkelijker, ook voor mensen met een beperking.


Richting afronding

In 2018 is het werk begonnen en inmiddels is een groot deel van het werk  gedaan. Op 8 en 9 februari werken we in alle richtingen vanaf Leiden. Daarna werken we tot 14 februari alleen nog richting Utrecht. Als dat is gebeurd, zijn we bijna klaar. Nog twee keer komen we een weekend terug, zaterdag 7 en zondag 8 maart en zaterdag 20 en zondag 21 juni. Daarna is een van de meest complexe spoorvernieuwingfsoperaties van de laatste jaren afgerond.


Evaluatie

In het voorjaar van 2019 werkten honderden mensen drie weken lang aan het spoor bij Leiden, terwijl intussen een groot deel van de treinen bleef rijden. Ondanks een goede voorbereiding, was er voor reizigers destijds door allerlei oorzaken veel hinder. Volle treinen, drukke perrons en veel onverwachte storingen maakten de reis door Leiden tot een ware uitdaging voor treinreizigers. ProRail, NS en aannemer Bam Infra hebben lessen getrokken uit de ervaringen van toen. Zo communiceren we nu meer met reizigers en ook met reizigers die van verder weg komen, wordt er beter afgestemd tussen de betrokken partijen en zet ProRail meer storingsploegen klaar mochten er onverwachts problemen optreden.


Mijd de spits

ProRail en NS waarschuwen reizigers dat er ook deze keer overlast zal zijn. Er is geen of beperkt treinverkeer van, naar en via Leiden en we verwachten zeer drukke treinen. We raden aan op werkdagen indien mogelijk de ochtend- en avondspits te mijden als je reist van, naar en via Leiden, alsmede op de trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal – Rotterdam Centraal. Omdat de gevolgen van het spoorwerk voor het treinverkeer per dag en per traject kunnen verschillen , raden wij reizigers aan de Reisplanner van NS goed te checken voor vertrek. Het is verstandig dit ruim voor vertrek te doen, en vervolgens nog kort voor vertrek, zodat de kans op verrassingen kleiner is.


Gevolgen voor het treinverkeer

Zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 februari rijden er geen treinen tussen Leiden en Alphen aan den Rijn.
In het weekend van 8 en 9 februari is er geen treinverkeer van, naar en via Leiden.
Maandag 10 tot en met vrijdag 14 februari rijden er op de trajecten rondom Leiden veel minder treinen. Er zijn minder en kortere perrons beschikbaar waardoor treinen korter zijn dan normaal en, met name tijdens de spits, heel vol zullen zijn. Veel reizigers zullen daarnaast op Leiden moeten overstappen omdat treinen niet doorrijden naar de reguliere eindbestemming.
Op maandag 10 februari rijden er geen treinen tussen Den Haag Centraal-Leiden Centraal-Haarlem. Hier kunnen reizigers gebruik maken van bussen.
Op zaterdag 15 februari en zondag 16 februari rijden er bussen in plaats van treinen tussen Haarlem-Leiden Centraal.


Vervangende bussen

Vanwege ruimtegebrek bij station Leiden Centraal rijden van 8 tot en met 10 februari de vervangende NS bussen (behalve de vervangende busdienst Leiden- Alphen aan den Rijn), via een tijdelijk ingericht Transferium (aan de A44).  Daar kunnen reizigers overstappen op een andere NS-bus of op de speciale pendelbus naar station Leiden Centraal.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers