Aanvraag sloop­vergunning spoorbrug Maastricht on hold

Nieuws

1 februari 2022

ProRail heeft, in goed overleg met de gemeente Maastricht, besloten de aanvraag voor de sloopvergunning van de spoorbrug in Maastricht on hold te zetten. De gemeente en ProRail willen eerst op korte termijn een bestuurlijk overleg met de overige betrokken partners, het ministerie van IenW en Rijkswaterstaat, om de verschillende opgaven omtrent de toekomst van de brug te bespreken. De afgelopen week was hierover veel ophef ontstaan, waardoor de gemeente en ProRail tot deze keuze zijn gekomen.

Monumentale status

In dit overleg zal worden stilgestaan bij de monumentale status van de brug, die sinds 2018 geen spoorse functie meer heeft, en wordt onder meer naar de nautische veiligheid en hoogwatermaatregelen gekeken. Na een goede weging van deze verschillende belangen en een analyse van de alternatieven zullen alle betrokken partners gezamenlijk beslissen over het vervolgtraject.

De spoorbrug waar de Maas onderdoor stroomt (foto's: Aron Nijs)

Achtergrondinformatie

De provincie Limburg en de gemeente Maastricht werken sinds 2004 met diverse partners aan een initiatief voor een tramverbinding tussen Vlaanderen en Maastricht (Spartacus). Daarvoor willen ze graag een deel van het goederenspoor gebruiken dat nu vanaf Lanaken leidt naar de spoorbrug en het station Maastricht. De tramlijn buigt dan voor de Maas af richting het centrum, waardoor er nog een deel spoor blijft liggen tussen de aftakking van de tram, de spoorbrug en het station.

De gemeente en de provincie hebben in 2017 een aanvraag gedaan richting het ministerie om het goederenspoor te onttrekken aan de hoofdspoorweginfrastructuur. Er reden namelijk sinds 2012 geen goederentreinen meer over.

Het ministerie heeft daaropvolgend aan ProRail gevraagd om onderzoek te doen naar deze mogelijkheden en in 2018 heeft het ministerie ProRail opdracht gegeven om de onttrekking en de overdracht van het goederenspoor voor te bereiden. Hierin is geprobeerd zo goed mogelijk rekening te houden met belangen van andere partijen in verband met de nautische veiligheid en de opgave voor ruimte voor de Maas.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers