Raad van bestuur ProRail weer op volle sterkte

Nieuws

15 september 2023

De staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Marieke Schöningh benoemd tot Chief Operating Officer (COO) bij ProRail. Met deze benoeming wordt zij lid van de raad van bestuur. Schöningh start per 1 oktober 2023. John Voppen, Chief Executive Officer (CEO) van ProRail, is herbenoemd voor een periode van 4 jaar.

Weer compleet

Schöningh was tot juli COO bij SHV Energy, een organisatie die met ruim 12.000 medewerkers wereldwijd werkt aan de omschakeling naar duurzame energie en daarvoor koolstofarme en schone energieoplossingen levert. Eerder vervulde zij verschillende internationale managementrollen bij DSM en was zij consultant bij McKinsey.

De raad van commissarissen van ProRail is blij met de benoeming van Schöningh. “Marieke heeft ruime ervaring in complexe omgevingen“, zegt president-commissaris Hans Alders. “Met de komst van Marieke als COO is de raad van bestuur van ProRail weer compleet. We bedanken de overige leden van de raad van bestuur voor de extra inspanning die zij de afgelopen tijd leverden.”

Voor John Voppen (CEO) en Mirjam van Velthuizen (CFO) markeert de start van Schöningh een belangrijk moment. John: “Nederland staat voor een forse opgave om de klimaatdoelen te behalen. Spoorvervoer voor verladers en reizigers kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Hiervoor is het alle hens aan dek, ook voor ons als raad van bestuur. Marieke brengt indrukwekkende ervaring, nationaal en internationaal, mee naar ons bestuur. We zien ernaar uit om de komende jaren intensief samen te werken. We hebben het volste vertrouwen in de samenwerking en in Marieke's bijdrage aan de ambities van ProRail voor een veilig, betrouwbaar en duurzaam spoor.”

Marieke Schöningh: “Mijn passie ligt bij organisaties die duurzaamheid als kloppend hart van hun organisatie zien. Vanuit deze gedrevenheid heb ik mogen werken voor DSM, DSP en SHV Energy. Organisaties die we niet alleen zelf hebben veranderd, maar waarmee we ook een leidende rol zijn gaan spelen voor duurzaamheid in hun sector. Ik ben ontzettend trots en vol ambitie om precies dat te bereiken samen met alle bevlogen collega’s van ProRail en onze partners.”

Marieke Schöningh
Marieke Schöningh

John Voppen herbenoemd als CEO van ProRail


Sinds 1 december 2019 is Voppen CEO van ProRail. Hij was aangesteld voor een periode van vier jaar. De staatssecretaris van I&W, Vivianne Heijnen, heeft Voppen voor nogmaals vier jaar herbenoemd. Hans Alders: “Als raad van commissarissen zijn we zeer verheugd over de herbenoeming van John Voppen. Goed dat hij zijn kennis en kunde ook de komende vier jaar voor ProRail blijft inzetten. Onze steun en vertrouwen heeft hij.” Voppen: “Het doet me ontzettend goed dat ik opnieuw het vertrouwen en de steun heb gekregen om CEO van ProRail te mogen zijn. Ook de komende periode zet ik me weer graag in om met energie en passie met elkaar onze geweldige ambities te kunnen waarmaken.”

John Voppen
John Voppen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers