Renovatie perronkappen in Leeuwarden en Harlingen

Nieuws

12 juni 2020

ProRail start in juni met twee grote renovatieprojecten. De perronkappen op de stations Leeuwarden en Harlingen worden weer in ere hersteld. We renoveren met de winkel open; de treinen blijven tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk rijden.

Monumentale stations

De stations Leeuwarden en Harlingen zijn beide in 1863 geopend en hebben een monumentale status. Het station van Leeuwarden is in de loop der tijd een aantal keer verbouwd, station Harlingen is nagenoeg gelijk gebleven. De perronkap van Leeuwarden dateert uit 1891, dus staat er al bijna 130 jaar. De perronkappen van Harlingen dateren uit 1863. Beide perronkappen zijn toe aan een grondige opknapbeurt. 

Voorbereiding

In 2016 bleek dat de perronkappen op station Leeuwarden niet langer bestand waren tegen sterke wind. Daarom is toen besloten het dakbeschot van een deel van de perronkappen te verwijderen. De ijzeren delen en fundering worden ook aangepakt.

Op beide stations is een vooronderzoek gedaan. Het was namelijk niet bekend in welke staat de verschillende onderdelen waren. De renovatie is namelijk ingewikkeld en kost veel tijd. Sommige delen kunnen inwendig beschadigd zijn. Daarnaast kost het tijd om replica’s te maken van de onderdelen die te beschadigd zijn voor hergebruik.

Duurzaam renoveren

Renoveren is het herstellen en gedeeltelijk vernieuwen van een gebouw, of in dit geval de perronkappen. We renoveren duurzaam: tijdens de renovatie kijken we of we materialen kunnen hergebruiken.

We werken daarnaast met duurzame bouwmaterialen. De kap van station Harlingen krijgt een zinken dakbedekking. Zink is een duurzaam en onderhoudsvriendelijk bouwmateriaal. Ook kijken we of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden op de perronkappen van beide stations. 

Klaar voor de toekomst

De bedoeling is dat perronkappen na de renovatie weer tot honderd jaar mee kunnen. De perronkappen voldoen dan weer aan de eisen van de huidige tijd.

Op station Harlingen zijn de werkzaamheden in de eerste helft van 2021 afgerond. In Leeuwarden zijn we iets langer aan het werk. De renovatie zal daar tot de zomer van 2022 duren. Er zullen tijdens de renovatie een aantal weekenden geen treinen rijden van en naar beide stations. Wanneer het treinverkeer wordt aangepast, wordt dit ruim van tevoren aangegeven. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers