Rijkswaterstaat trekt spoorbrug naar ProRail

Nieuws

18 augustus 2016

Rijkswaterstaat gaat de nieuwe spoorbrug over de A1 bij Muiderberg naar ProRail toetrekken. Letterlijk, want de brug wordt in zijn geheel ruim 17 meter zijwaarts getrokken om als sluitstuk precies tussen het bestaande spoor te schuiven. En dat gaat dus het weekend van 19-22 augustus allemaal gebeuren.

Speciale installatie

Met een speciale installatie en via een voorgebouwde schuifbaan wordt de brug die nu aan de Amersfoortse zijde van de oude spoorbrug ligt richting Amsterdam getrokken en geschoven, zodat deze dan ook op de plek komt van de oude spoorbrug.

Sluitstuk

De operatie is het sluitstuk van een omvangrijke samenwerking tussen ProRail en Rijkswaterstaat die jaren geleden is opgestart. Tijdens een megaoperatie heeft Rijkswaterstaat afgelopen mei de al voorgebouwde spoorbrug over de A1 geplaatst en daartoe 455 meter verplaatst, pal naast de huidige spoorbrug.

Brug is gegroeid

Inmiddels is de brug verder afgebouwd en daardoor gegroeid van de 8,5 miljoen kilo die de brug in mei woog, naar 15,5 miljoen kilo nu. De spoorbrug is gebouwd om meer ruimte te maken voor het wegverkeer. De vrije overspanning van 225 is groter dan bij de vorige brug, waardoor er meer rijbanen onderdoor kunnen. De nieuwe brug is erop gemaakt om zeker 100 jaar mee te gaan.

Sloop oude brug

Om de brug te kunnen plaatsen moet eerst de oude spoorbrug worden gesloopt. Al in 2014 zijn er door ProRail ter voorbereiding stalen hulpbruggen geplaatst die nu 'slechts' losgemaakt hoeven worden om ze vervolgens eruit te kunnen hijsen. Daardoor is er nu minder tijd nodig. Het resterende betonnen deel van de brug, dat pal boven de A1 is gesitueerd, wordt in enkele dagen tijd met zwaar materieel verpulverd en afgevoerd. 

Spoorbouw

Vanaf maandag 22 augustus kunnen we dan de brug met sporen, kabels, leidingen en baanapparatuur aansluiten op de sporen naar Weesp aan de ene kant en de sporen naar Almere aan de andere. Al deze werkzaamheden moeten binnen een strakke tijdsplanning plaatsvinden. Zodat op vrijdagmiddag 26 augustus de verkeersleiding van ProRail treinpaden over de nieuwe brug kan toewijzen aan de eerste treinen vanuit Weesp en Almere.

Hinder

Omdat de oude spoorbrug volledig wordt gesloopt en de nieuwe erin wordt gezet in eenzelfde bouwstap, betekent de hele operatie flinke hinder voor reizigers, weggebruikers en omwonenden. Check als reiziger de reisplanner van NS en als weggebruiker op vanAnaarBeter.nl. De werkzaamheden vallen samen met grootschalig vernieuwingswerk met spooruitbreidingen bij station Almere.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers