Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Sloep van Plastic Whale Foundation ‘strandt’ op Utrecht Centraal

Nieuws

15 januari 2019

Op Utrecht Centraal is vanmorgen een sloep gedoopt die is gemaakt van dik zevenduizend plastic flesjes. De week van de circulaire economie, die deze week speelt, gaat onder andere over goed hergebruik van plastic. En het afval op stations bestaat voor een groot deel uit plastic flesjes. We love it when a plan comes together.

Want natuurlijk steunen ProRail en NS bedrijven die de plastic soep bestrijden en plastic hergebruiken, zoals Plastic Whale, die de sloep liet maken. De boot is gemaakt van duizenden gerecyclede plastic flesjes. Hij werd gedoopt door Mirjam Schokker van NS, manager van Utrecht, manager Rosalie Nijenhuis van ProRail Stationsontwikkeling en Marius Smit, oprichter van Plastic Whale.

'Nascheiding' van restafval

Bij ProRail en NS lopen al diverse maatregelen om afval goed in te zamelen en te scheiden, bijvoorbeeld op vijftien grote stations waar onze reizigers papier van restafval scheiden. Daarnaast proberen we de scheiding van restafval verder te verbeteren. “Het gaat zowel om de afval dat van reizigers op stations en in treinen komt, als afval van de winkels op stations”, vertelt Mirjam Schokker van NS.  Zo worden op het fast foodcourt van Utrecht Centraal kartonnen wegwerpbekers apart ingezameld om WC-papier van te maken. Ook zijn er gesprekken gaande met een bedrijf dat voor de ‘nascheiding’ van het restafval kan zorgen. “Hierdoor hopen we meer grondstof uit ons afval te halen, dat weer kan worden hergebruikt”, aldus Rosalie Nijenhuis van ProRail.

Restafval verminderen

Behalve afval scheiden is het natuurlijk ook belangrijk om afval te verminderen en te recyclen. En ook daar wordt aan gewerkt. Sinds de Dag van de Duurzaamheid in oktober vorig jaar krijgen klanten op Utrecht Centraal korting op warme dranken als ze hun je eigen beker meeneemt. In 3 maanden tijd zijn er zo al 60.000 wegwerpbekers bespaard.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers