Sonderen, wat is dat?

Nieuws

Gepubliceerd op 16 december 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:17 uur

Strukton Civiel start bijna met de eerste voorbereidende werkzaamheden voor de verbouwing op en rond station Groningen. Op 16, 17 en 18 december voeren ze overdag sonderingen uit op het opstelterrein van station Groningen. Maar wat zijn dat eigenlijk, sonderingen? In de uitvoering van het project komen regelmatig technische termen voorbij. En die termen vragen natuurlijk om uitleg.

Wat is sonderen?

Kortgezegd meet je met het uitvoeren van sonderingen hoeveel gewicht de ondergrond kan dragen. Hier kom je achter door met een zogenoemde sondeerconus in een constante snelheid de grond in te drukken. De grond geeft bij het drukken een bepaalde weerstand; de conusweerstand. Die weerstand zegt iets over de vastheid van de grond. Je drukt bijvoorbeeld veel gemakkelijker door klei heen, dan door zand. Het resultaat van de meting is een grafiek die laat zien welke weerstand er is op een bepaalde diepte.

Waarom sonderingen voor Groningen Spoorzone?

Strukton heeft meer informatie nodig over de ondergrond van het station(sgebied). Die ondergrond is namelijk van invloed op het ontwerp. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de fundatie en aan de bouwkuip die gemaakt moeten worden om de fietstunnel, voetgangerspassage en fietsenstalling te kunnen bouwen. Met de sonderingen die Strukton in december uitvoert, kunnen zij het ontwerp dat ze daarvoor hebben gemaakt toetsen. Een leuk feitje; de sonderingen kunnen tot heel diep gaan. Tijdens de eerste meting werd een diepte van 37 meter bereikt!

Wat merk je van het sonderen?

Op de locatie waar sonderingen plaatsvinden, mogen op dat moment geen treinen rijden. Er wordt daar een zogenoemde sondeerwagen op het spoor gezet. Een sondeerwagen heeft dezelfde wielen als de trein en kan daarom makkelijk over het spoor rijden. Omdat de sonderingen plaatsvinden op het huidige opstelterrein, zorgen ze niet voor hinder voor reizigers. Ook de geluidsoverlast is beperkt. Het geluid van de sonderingen kun je vergelijken met het geluid van een kleine kraan.

 

 


    

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers