Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spoor in de kop van Noord-Holland wordt vernieuwd

Nieuws

3 november 2023

Van 11 tot en met 19 november wordt er aan het spoor gewerkt tussen Heerhugowaard en Den Helder. We gaan deze tijd nuttig besteden: op acht locaties gaat aannemer VolkerRail aan de slag. NS zet vervangend bussen in.

Schagen en Anna Paulowna op de schop

“Negen dagen geen treinen is niet zomaar iets,” zegt bouwmanager John Nieuwstad. “Dan moet je zorgen dat je zoveel mogelijk werk in één keer doet.” De grootste klussen vinden plaats in Schagen en Anna Paulowna.

John: “Bij station Schagen liggen sporen die niet meer gebruikt worden. Deze sporen en de bijbehorende wissels halen we weg. Daarnaast passen wij hier het spoor lay-out aan. Op spoor 2 kunnen treinen keren, spoor 3 wordt een vloeiend doorgaand spoor. Ter hoogte van spoorwegovergang De Hoep halen we ook een spoor en wissels weg. Hierdoor wordt de overweg veiliger.”

Ook in Anna Paulowna ligt ten zuiden van het station een spoor wat we gaan weghalen, inclusief de toeleidende wissels. Dat spoor is ooit aangelegd voor goederentreinen, maar die rijden nauwelijks meer op dit traject,” aldus John.

Negen dagen geen treinen is niet zomaar iets. Dan moet je zorgen dat je zoveel mogelijk werk in één keer doet.

John Nieuwstad bouwmanager bij ProRail

Overwegen vernieuwd

Maar er gebeurt meer: “We zijn al het hele jaar in Noord Holland al bezig met het vernieuwen van spoorwegovergangen. Dat doen we in deze negen dagen ook op dit traject. Onder meer in Breezand, Anna Paulowna, Oudesluis en Heerhugowaard. Hierdoor zijn overwegen tijdelijk afgesloten tijdens de werkzaamheden.” Verkeer wordt in overleg met de gemeentes ter plaatse omgeleid.

De periode waarin er geen treinen rijden gebruiken we ook om de installatie van de Koegrasbrug te vernieuwen. We vervangen een kast met de technische aansturing van de brug. Hierdoor blijft de brug betrouwbaar, wat belangrijk is voor het treinverkeer over de brug maar ook voor het scheepvaartverkeer op het Noordhollands Kanaal. Op het stuk spoor tussen Den Helder en Anna Poulowna wordt er ook nog een aantal andere plekken onderhoud gepleegd, onder meer aan landhoofden van bruggen.

‘Wachtverzachters’

Om reizigers tegemoet te komen, worden op de stations Den Helder Zuid, Anna Paulowna en Schagen wachttenten neergezet. Ook wordt door de week in de ochtendspits koffie uitgedeeld. “We willen wegens het ongemak voor treinreizigers graag iets terugdoen”, vertelt John. Daarnaast zijn er acts op de stations te zien op zaterdag 11 november van 10.00 tot 14.00 uur, en op maandag 13, dinsdag 14 en donderdag 16 november van 7.00 tot 11.00 uur -doorgaans de drukste reismomenten. “Hopelijk kunnen de reizigers het waarderen”, aldus John.

Plan je reis

Ook in december wordt aan het spoor gewerkt. In dit geval rondom Heerhugowaard. Van 9 tot 16 december rijden er geen treinen tussen Alkmaar en Schagen en Alkmaar en Hoorn.

NS zet bussen in. Reizigers wordt geadviseerd hun reis te plannen in de reisplanner en rekening te houden met extra reistijd.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers