Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spoorbrug Alkmaar eind volgende week hersteld

Nieuws

2 juni 2023

De spoorbrug nabij station Alkmaar is naar verwachting eind volgende week hersteld. De brug kan sinds 11 mei maar één keer per dag geopend worden, omdat de brug door een kabelbreuk niet op afstand te bedienen is.

Kabels geraakt

Bij werkzaamheden door een derde partij zijn er drie ondergrondse kabels geraakt. Dat zijn cruciale kabels, die de bediening van de spoorbrug op afstand mogelijk maken. Door de kabelbreuk is de brug niet op afstand te bedienen, maar moet er een brugwachter naar de brug komen om dit te doen. Deze brugwachter moet bovendien over specifieke expertise beschikken. Er zijn niet genoeg brugwachters met deze expertise beschikbaar om de brug vaker te openen.

Herstel al gestart

De scheepvaart heeft daardoor de afgelopen weken veel last ondervonden van de beperkte opening, waardoor we hard gezocht hebben naar een oplossing. Die is er nu.

Gisteren, donderdag 1 juni, is gestart met het herstel van de bediening van de brug. Het herstel duurt naar verwachting tot eind volgende week. In de periode van het herstel kan de brug handmatig geopend worden. Dit doen we, net als nu, een keer per dag. Na het herstel is het weer mogelijk om de brug op afstand te bedienen en kan dit weer vaker.

Foto: Rob Dammers, CC BY 2.0

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers