Spoorbrug Krommenie in de ‘make over’

Nieuws

7 april 2022

De spoorbrug van ProRail over de Nauernasche Vaart in Krommenie is toe aan een flinke opknapbeurt. Hierdoor blijven brug en spoor betrouwbaar en veilig voor nu en later.

Werkzaamheden gestart

In maart is gestart met schoonmaken en schilderen van de brug. In april gaan we de remmingwerken vervangen. Dit zijn de ‘hekken’ in het water die zorgen voor bescherming van de brug en de scheepvaart. De palen van de remmingwerken worden van staal en het remmingwerk zelf van composiet in plaats van hout. Ook worden de geleidingen en de twee aanmeerplaatsen vernieuwd. De aannemer die deze klus voor ProRail uitvoert is De Boer & De Groot civiele werken.

Treinvrije periode gepland

De schilders van straal- en schildersbedrijf West BV zijn al vergevorderd met hun werk. Zij hebben op pontons in de vaart gestaan om de onderkant van de brug te kunnen schilderen. De bovenkant doen zij in een weekend waarin er geen treinen rijden. Het werk kan namelijk niet gedaan worden als er spanning op de bovenleiding staat. Deze ‘treinvrije periode’ is gepland in het Paasweekend: van zaterdag 16 april 01.00 uur tot en met dinsdag 19 april 05.00 uur rijden er geen treinen en kan er worden doorgewerkt aan het spoor en de brug.

Aanpassingen openingstijden spoorbrug

Doordat de remmingwerken eerst worden gesloopt en daarna vervangen, is het noodzakelijk om de openingstijden van de spoorbrug in het treinvrije weekend drastisch te beperken. Dit is besloten in nauw overleg met gemeente, hoogheemraadschap en belanghebbende bedrijven. Het uitgangspunt hierbij was om het vaarverkeer zo min mogelijk te hinderen en tegelijk de aannemer het werk goed te kunnen laten uitvoeren.

Tot zaterdag 16 april 2022 gelden de normale openingstijden van de spoorbrug. Vanaf zaterdag 16 tot 19 april moeten alle vaarweggebruikers er rekening mee houden dat er beperkte doorvaart is. Dit geldt dus ook voor roeiboten, kano’s en suppers. Er is wel doorvaart mogelijk op een paar momenten op de dag. Onderstaand staan de doorvaartijden in dit paasweekend.

Openingstijden in het paasweekend

09.30-10.40 uur

  • 09:30 - 09:50 voor noordelijke doorvaart
  • 10:20 – 10:40 voor zuidelijke doorvaart

13.00-14.00 uur

  • 13:00 – 13:20 voor noordelijke doorvaart
  • 13:40 – 14:00 voor zuidelijke doorvaart

17.00-18.00 uur

  • 17:00 – 17:20 voor noordelijke doorvaart
  • 17:40 – 18:00 voor zuidelijke doorvaart

Met deze tijden is rekening gehouden met de vaartijd vanuit het zuiden (Schermersluis) richting het noorden, de bedientijden van de Schermersluis en de spitssluiting van de Vrouwenverdrietbrug in de middag.

Aan de zuid- en noordzijde zijn tijdelijke wachtplaatsen door middel van pontons, waar scheepvaartverkeer kan wachten totdat de vaarweg wordt vrijgemaakt. Bij deze wachtpontons zijn tijdens dit weekend tussen 9.00 en 18.30 uur nautisch verkeersbegeleiders aanwezig. Zij kunnen passanten informeren over de werkzaamheden en kunnen het vaarverkeer indien nodig begeleiden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers