Spoorkanjers: Anderhalve meter geen probleem voor een knuppelaar

Nieuws

7 april 2020

Wat betekent het coronavirus voor jouw dagelijkse werk? In de serie 'Spoorkanjers' laten we mensen aan het woord die in deze moeilijke tijd bij het spoor werken. Piet Raymakers is zo’n spoorkanjer. Hij is knuppelaar voor DB Cargo op het rangeerterrein Kijfhoek. Door knuppelaars als Piet komen zo’n 700 goederenwagons per dag op de juiste bestemming aan. Piet: 'Ik kan gelukkig gewoon mijn werk veilig doen. Daar wordt wel voor gezorgd.'

Het sorteren van goederentreinen moet doorgaan 

"Thuiswerken zit er voor mij niet in," vertelt Piet. Als knuppelaar sorteert hij wagons van goederentreinen met behulp van een aluminium pijp en een uniek heuvelsysteem. ‘Heuvelen’ noem je dat. "Op het knuppelperron sta ik alleen, dus anderhalve meter afstand houden is voor mij heel makkelijk," vertelt Piet. Met een ferme slag met de aluminium pijp ontkoppelt hij goederenwagons boven op de sorteerheuvel van Kijfhoek. "Je moet vooral de slag te pakken hebben. Sterk hoef je niet per se te zijn," legt hij uit. "Het mooiste is als de wagons eenmaal los zijn. Dan zie je die gevaartes zo de heuvel af rijden. De zwaartekracht doet al het werk. Prachtig vind ik dat!"  

Een belangrijke schakel in de maatschappij 

Kijfhoek is in beheer van ProRail en is het grootste rangeerterrein van Nederland. Op ruim 50 hectare komen goederentreinen met wagons van allerlei klanten binnen. Het is de schakel tussen de Nederlandse havens en de belangrijkste industriegebieden in Europa. Een belangrijk knooppunt om bijvoorbeeld supermarkten te bevoorraden of bouwprojecten te laten doorgaan. Kortom, belangrijk om de maatschappij draaiende te houden. 

Goed ontsmetten 

Piet: "Ik heb er al 40 dienstjaren voor de spoorwegen op zitten, maar een situatie als de coronacrisis heb ik nog niet eerder meegemaakt. Mijn teamleider Sherman zorgt er gelukkig voor dat iedereen zich veilig voelt en zich houdt aan de maatregelen. Dat blijft toch een van de belangrijkste dingen zeg ik altijd; de veiligheid van jezelf en die van je collega’s. We dragen altijd al handschoenen en beschermende kleding tijdens het werk en nu ontsmetten we allemaal onze werkplek en onze handen." 

Niet thuiswerken, maar wel veilig werken

Het heuvelen wordt er in deze tijden gelukkig niet gevaarlijker op. "En hoewel het niet thuis is, kan ik wel gewoon blijven werken. Daar wordt goed voor gezorgd. Ik moet alleen opletten dat mijn handen niet uitdrogen van al dat ontsmettingsmiddel. Daar zullen vast meer mensen in Nederland last van hebben, dus een tip: goed blijven invetten allemaal!"

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers