Spoorkanjers: Weer aan de slag na corona

Nieuws

10 april 2020

Wat betekent het coronavirus voor jouw dagelijkse werk? In de serie 'Spoorkanjers' laten we mensen aan het woord die in deze moeilijke tijd bij het spoor werken. Zo'n spoorkanjer is Marco Gerritsen, werkplekbeveiliger bij Asset Rail. “Dit is mijn eerste werkweek weer, nadat ik bijna drie weken geleden besmet werd met het coronavirus”, vertelt Marco. “Het is echt een nare ziekte. Ik ben blij dat ik na een heftige tijd weer aan de slag kan.”

Goede conditie

In Nederland ligt ruim 7.000 km spoor. Om dit in goede conditie te houden zorgen erkende spooraannemers in opdracht van ProRail voor het onderhoud. Asset Rail is er een van. Het bedrijf heeft de contractgebieden Gelre, Eemland, De Peel, Drenthe, Dordrecht en Brabant onder zijn hoede.

Onderhoud moet doorgaan

Marco werkt er nu zo’n drie jaar in de regio Eemland. Deze week staat regulier onderhoud aan de wissels op emplacement Amersfoort op de planning. “We kijken of de bewegende delen nog volgens de eisen werken en of geen andere gebreken zijn. Dit werk moet ook nu gewoon doorgaan. Want al rijden er minder treinen, het moet natuurlijk wel veilig zijn”, legt Marco uit. Maar hoe gaat dat nu, met alle extra maatregelen en het houden van anderhalve meter afstand?

Alles nu handmatig doen

“Normaal gesproken lopen we met twintig ploegen op een werklocatie, zodat we de hele boel in één keer kunnen doen. Nu zijn we met een mannetje of tien.” legt Marco uit. De werkinstructies doet hij met zijn collega’s op gepaste afstand. En een deel gebeurt vooraf digitaal. Marco: “Alles gebeurt nu handmatig, omdat we dan meer afstand kunnen houden. Bij Asset Rail vinden we het heel belangrijk om onze collega’s niet in gevaar te brengen. Daarom houden we alle eisen nauwlettend in de gaten. We hebben ook onszelf ermee als collega’s ziek worden.” Het ziekteverzuim binnen Asset Rail valt nog mee, waardoor het werk door kan gaan. “Als er ergens een gaatje valt, dan is er altijd een collega uit een andere regio bereid bij te springen”, vertelt Marco. 

Geen lucht

Zijn vrouw was besmet met het coronavirus en zo heeft hij het ook gekregen. Marco: “Ik heb direct mijn leidinggevende gebeld en ben in quarantaine gegaan bij de eerste symptomen. Asset Rail heeft het goed opgepakt en meteen mijn directe collega’s ingelicht. Gelukkig heb ik ze niet aangestoken.” Vanuit het bedrijf kreeg hij veel steun en er was regelmatig contact. “Dan ben je blij dat je voor zo’n bedrijf werkt”, laat hij weten. “Het is echt een nare ziekte. Ik had lange tijd flinke koorts, kon bijna niet ademen en had geen energie. Mijn vrouw was gelukkig minder ziek." 

‘Houd je alsjeblieft aan de regels’

Uiteindelijk heb ik niet in het ziekenhuis gelegen, maar het scheelde niet veel. Ik ben nu extra scherp op het naleven van alle maatregelen. Ik kan er niet tegen als mensen laconiek zijn. Ik wil echt tegen iedereen zeggen: houd je alsjeblieft aan de regels, want dit wens je niemand toe.”

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers