Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spoorsector bereidt zich voor op winterweer

Nieuws

23 november 2021

ProRail, vervoerders en aannemers bereiden zich voor op winters weer. We hebben alle wisselverwarmingen geïnspecteerd en repareren die waar nodig. NS neemt extra maatregelen om de bestendigheid van treinen tegen winterse omstandigheden verder te verbeteren. En ProRail maakt werk van het beter prioriteren van storingen.

Hinder snel oplossen

Daarnaast houden ProRail, NS en andere spoorvervoerders op woensdag 24 november een winteroefening. Tijdens de oefening doorlopen we het besluitvormingsproces op de dag voorafgaand aan extreem winterweer. Door een gedegen voorbereiding kan de spoorsector uitval van treinen bij winters weer beperken. Vallen toch treinen uit doordat de weersomstandigheden te slecht zijn, dan doen spoorpartijen alles om de hinder zo snel mogelijk op te lossen.

Extreem weer 

Met name bij een combinatie van sneeuw met harde wind en aanhoudende vrieskou in het gehele land kunnen de problemen en hinder groot zijn. In februari 2021 legde zulk extreem winterweer het treinverkeer plat en startte het treinverkeer daarna langzaam aan op. Een ongekende situatie voor Nederland en voor ProRail. Wat we geleerd hebben van die situatie, hebben we opgepakt in de voorbereiding voor de winter. 

Bij voorspeld slecht weer, zoals sneeuw en storm, kunnen we de dienstregeling aanpassen. We kiezen er dan voor om met minder treinen te gaan rijden. Hierdoor is er meer ruimte om storingen op te lossen en kunnen er treinen blijven rijden.

Winter

Het spoor is kwetsbaar voor sneeuw en strenge vorst. Daarom nemen we maatregelen om het spoor zo goed mogelijk te wapenen tegen winters weer. Dat doen we tijdens de winter, maar ook al daarvoor.

Lees meer

Seizoensvoorbereidingen

Sinds 2012 bereiden NS en ProRail zich samen voor op winters weer in het continu verbeterprogramma Seizoensvoorbereidingen. Duidelijke afspraken, heldere besluitvorming en fysieke maatregelen, zoals wisselverwarming, de Landelijk Uitgedunde Dienstregeling (LUD), en anti-icing onder treinen helpen om de prestaties van het Nederlandse spoor onder bijzondere weersomstandigheden zo goed mogelijk te houden. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers