Spoorwegovergang Esperantokruising in Groningen verleden tijd

Nieuws

6 april 2020

De spoorwegovergang bij de Esperantokruising in Groningen is sinds zaterdag 4 april dicht. De overgang was complex en onoverzichtelijk door meerdere rijbanen. Met de nieuwe situatie van meer sporen en treinen is het voor de veiligheid noodzakelijk de overweg op te heffen. Auto’s kunnen de verderop gelegen Helperzoomtunnel gebruiken die sinds 3 april open is. Voor fietsers is de fietstunnel bij station Groningen Europapark het meest voor de hand liggende alternatief.

ProRail bouwt in het project Groningen Spoorzone een vierde spoor tussen station Groningen en Groningen Europapark. Het project is een van de projecten waarmee de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toeneemt, waardoor er sneller verbindingen in de regio en naar de Randstad ontstaan. De komst van meer treinen zou ook leiden tot te lange wachttijden voor wegverkeer. De tunnel onder het spoor is veel veiliger dan de oude, gelijkvloerse spoorwegovergang.

Fietsers en voetgangers

Fietsers kunnen het spoor veilig kruisen via de fietstunnel bij station Groningen Europapark, de nieuwe Helperzoomtunnel of het Herewegviaduct. In de toekomst komt er ter hoogte van de Esperantokruising een nieuwe tunnel onder het spoor voor fietsers en voetgangers, deze gaat naar verwachting in 2025 open. Dat heeft te maken met andere werkzaamheden aan de Ring Zuid. Onder het spoor ligt al een tunnelbak. Op de plek waar de tunnel komt, is nu de constructie voor de tijdelijke noordbaan van de zuidelijke ringweg geplaatst. De aannemer kan de tunnel pas afbouwen nadat de tijdelijke noordbaan is afgebroken. En dat kan pas na ingebruikname van de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg, wat gepland staat voor 2024.

Bussen in plaats van treinen vanwege spoorwerk

Tussen 6 mei en 3 juni rijden er geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. In die periode bouwen we een extra spoor tussen deze stations en worden bestaande sporen vernieuwd. Dan wordt ook de spoorwegovergang Esperantorkruising definitief uit het spoor verwijderd.

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers