Staatsbezoek over de grens met de trein

Nieuws

20 juni 2023

Er is steeds meer aandacht voor internationale treinverbindingen. Ook het koninklijk paar ging vandaag met de trein over de grens. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken voor het staatsbezoek aan België van 20 tot en met 22 juni gebruik van de Koninklijke trein.

Kiezen voor de trein 

Na lopen en fietsen geeft reizen met de trein de minste CO2-uitstoot. Het vliegtuig is lang gebruikelijk geweest voor internationale reizen, maar we zien de trein weer aan populariteit winnen. En dat is ook nodig: vluchten met een reisafstand van onder de 700 kilometer belasten het milieu tot wel elf keer meer dan dezelfde reis per trein.  

Om meer mensen uit de auto en het vliegtuig te halen, is samenwerking nodig tussen Europese vervoerders en moeten verschillende spoorveiligheidssystemen op elkaar worden aangesloten. Daarom werkt ProRail samen met Europese spoorinfrastructuurbeheerders, vervoerders en andere partners. Met deze samenwerking willen we betrouwbare en comfortabele internationale treinverbindingen door Europa voor elkaar krijgen. Door internationaal te denken, kunnen we het bestaande spoor veel beter benutten. 

Het is belangrijk dat de reis van het Koninklijk Paar onbezorgd is, dus iedereen moet op de hoogte zijn.

Teus de Kruijf manager staf incidentenbestrijding bij ProRail

Onbezorgde reis 

Een trein, ook al is het een koninklijke, mag niet zomaar gaan rijden. Er moet worden gekeken of er wel plek is op het spoor en dan kom je bij ProRail terecht. Voor verdere wensen neemt NS Internationaal contact op met manager Verkeersleiding Staf Incidentenbestrijding Teus de Kruijf. “Het is belangrijk dat de reis van het Koninklijk Paar onbezorgd is, dus iedereen moet op de hoogte zijn. Van de verkeersleiding op de posten en het OCCR tot de voorzitter van het crisismanagementteam.”  

Tijdens de treinreis naar en van België rijdt er een algemeen leider mee, dat is iemand van de incidentenbestrijding. Mocht er iets gebeuren op het spoor dan kan er snel geschakeld worden. 

Koninklijke trein met pensioen 

De huidige Koninklijke trein werd in 1993 door de NS opgeleverd en bestaat uit één rijtuig. Dit is de laatste keer dat deze trein wordt gebruikt: in de toekomst reist de koninklijke familie met reguliere treinen. 

De grens over

Er is een grote behoefte aan meer en beter treinverkeer naar bestemmingen in Europa. Steeds meer mensen kiezen er ook voor om met de internationale trein te reizen. ProRail juicht die ontwikkeling toe. De recente initiatieven voor nieuwe internationale treinverbindingen zijn dan ook zeer welkom. 

Lees hier meer Lees hier meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers