Staatssecretaris Van Weyenberg bezoekt ProRail

Nieuws

28 september 2021

Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg, de opvolger van Stientje van Veldhoven bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), was op 27 september op werkbezoek bij ProRail om te zien hoe het bij de verschillende afdelingen van ProRail aan toe gaat.

Demissionair staatsecretaris

Steven van Weyenberg is demissionair staatsecretaris, dat betekent dat hij in functie is totdat er een nieuw kabinet wordt gevormd. Dit hoeft niet per se te betekenen dat van Weyenberg ook in de rol van staatsecretaris op dit ministerie terugkeert, maar dat kan natuurlijk wel.

Bekijk: Staatssecretaris laat zich bijpraten over veiligheid op het spoor

Ontvangst Utrecht Centraal

De staatssecretaris werd vergezeld door Joost Weekers, afdelingshoofd van Aansturing NS en ProRail bij IenW en Jolanda Focke, communicatieadviseur bij het ministerie. Zij werden ontvangen door onder meer John Voppen, CEO van ProRail, op Utrecht Centraal. In de ochtend is de afvaardiging van IenW op bezoek geweest bij NS treinmodernisering en Eurostart op station Amsterdam Centraal.  

ICB en OCCR

Na een korte ontvangst op Utrecht Centraal door John Voppen liep het gezelschap naar de materiaalwagen van ProRail Incidentenbestrijding die op het Jaarbeursplein was neergezet. Hier werd uitleg gegeven hoe ProRail omgaat met verstoringen en incidenten op het spoor.

Tijdens een lunch op het operationeel controle centrum (OCCR) was het tijd om dieper in te gaan op de mobiliteitsontwikkelingen de mobiliteitsgroei door Bas Bakker en Nathalie Richters (capaciteitsmanagement ProRail). Hans Smits, plaatsvervangend VL-directeur, gaf samen met Officier van Dienst Spoor Evelien Damhuis een introductie over de afhandeling van calamiteiten op het spoor, en er werd ingegaan op de werkzaamheden van het OCCR en Verkeersleiding algemeen.

 • De ICB'ers voor hun wagens
  De ICB'ers voor hun wagens
 • Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg komt aan op Utrecht Centraal
  Demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg komt aan op Utrecht Centraal
 • CEO John Voppen ontmoet de ICB'ers
  CEO John Voppen ontmoet de ICB'ers
 • staatssecretaris Steven van Weyenberg maakt kennis met de ICB'ers
  staatssecretaris Steven van Weyenberg maakt kennis met de ICB'ers
 • John Voppen en Steven van Weyenberg checken uit op Utrecht Centraal
  John Voppen en Steven van Weyenberg checken uit op Utrecht Centraal

Professionaliteit en betrokkenheid

Demissionair staatssecretaris Van Weyenberg kijkt met een goed gevoel terug op zijn bezoek. "De enorme professionaliteit en betrokkenheid van de mensen die bij ProRail werken om het spoor veilig en bereikbaar te houden is mij het meest opgevallen. Door dit bezoek realiseer ik mij hoeveel mensen hier dag en nacht mee bezig zijn en hoe groot de operatie buiten het zicht van de gewone Nederlander is."

Ook John Voppen vond het een plezierig bezoek. "Ik heb met veel plezier de staatssecretaris ontvangen en ben blij dat hij kennis heeft gemaakt met verschillende onderdelen van ons bedrijf, waaronder de samenwerking binnen het OCCR en onze modellen om de toekomst te voorspellen. We hebben mooie complimenten gekregen voor het goede werk dat onze collega’s verrichten."

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers