Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Start bouw nieuw dak station Ede-Wageningen

Nieuws

27 januari 2023

Station Ede-Wageningen ondergaat een grootschalige metamorfose. Dit jaar bouwt aannemerscombinatie EdesPoort (bestaande uit Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en Van Wijnen Arnhem) in vier fasen aan het dak van het nieuwe station.

Bijzonder ontwerp

In het weekend van 11 februari is de eerste zichtbare stap en worden speciale ‘kolommen’ op de perronfundering geplaatst. Deze stalen kolommen van 18 meter lengte dragen straks de gehele nieuwe stationsoverkapping. De dakconstructie is erg bijzonder. Het dak bestaat uit een constructie van 23 driehoeken. Elke driehoek bestaat uit drie houten liggers van 27 meter lengte. In zo’n grote driehoek zijn 36 kleinere driehoeken verwerkt. De gelamineerde vuren houten liggers wegen elk 9000 kilo.

De eerste liggers zijn medio januari met speciale transportwagens van ruim 31 meter lang naar de bouwlocatie aan de Akulaan getransporteerd. Op deze locatie bouwt EdesPoort de 23 driehoeken voor, inclusief plafond, dakbedekking en verlichting. In de nacht van vrijdag op zaterdag 11 februari tot en met maandag 13 februari 05:00 uur bevestigt EdesPoort negen van de 20 kolommen op de perronfundering van het nieuwe station.

Impressie van de perrontunnel met kap
Impressie van de perrontunnel met kap

Geen treinen, wel bussen

Om alle werkzaamheden goed, snel en veilig uit te voeren, werkt EdesPoort dag en nacht door en rijden er geen treinen vanaf zaterdag 11 februari 05:00 uur tot en met maandag 13 februari 05:00 uur. Wilt u reizen in deze periode? Bekijk dan de website of reisplanner van de vervoerders NS of Connexxion voor meer informatie en houd rekening met een langere reistijd. De Albertstunnel, onderdeel van het stationsgebied, is tijdelijk afgesloten van zaterdag 11 februari 07:00 tot en met 10:00 uur. Het verkeer wordt tijdelijk omgeleid.

In de nacht van vrijdag 31 maart op zaterdag 1 april tot en met dinsdag 4 april 05.00 uur bevestigt EdesPoort de overige elf kolommen op de perronfundering van het nieuwe station. Vanaf het weekend van vrijdag 12 tot en met maandag 15 mei en in het weekend van vrijdag 7 tot en met maandag 10 juli takelt EdesPoort de 23 driehoeken op de kolommen en is het nieuwe stationsdak gereed. Ook in deze bouwfasen is geen treinverkeer mogelijk en zetten de vervoerders bussen in. Hierover wordt te zijner tijd nog gecommuniceerd.

Planning

Vanaf najaar 2021 is gestart met de voorbereiding en de bouw van het nieuwe station. In de zomer van 2022 is het stationsgebied flink op de schop gegaan. Het nieuwe station is naar verwachting in 2024 klaar, inclusief fietsenstalling en busstation. De parkeerplaatsen, inrichting van de pleinen en het groen zijn hoogstwaarschijnlijk in 2025 klaar.

Voor meer informatie over het nieuwe station Ede-Wageningen, kun je op de speciale website kijken of de gratis app downloaden. Die vind in de app-store door te zoeken op ‘Spoorzone Ede’.

Bekijk de planning op een kaart Bekijk de planning op een kaart

Spoorzone Ede

Ede maakt zich klaar voor een groeiend aantal reizigers, bezoekers en inwoners. Door het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer rijden er straks meer treinen tussen Schiphol, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Het project Spoorzone Ede is onderdeel van dit programma.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers