Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Ede : Spoorzone Ede

Ede maakt zich klaar voor een groeiend aantal reizigers, bezoekers en inwoners. Door het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer rijden er straks meer treinen tussen Schiphol, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Het project Spoorzone Ede is onderdeel van dit programma.

Locatie
Ede
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2021
Einddatum
2026

Metamorfose stationsomgeving

ProRail bouwt sinds 2020 samen met gemeente Ede, NS en aannemerscombinatie EdesPoort aan een nieuw station en vernieuwd stationsgebied. De stationsomgeving van Ede-Wageningen heeft inmiddels een forse metamorfose ondergaan. Zo zijn vele wissels verwijderd en nieuwe wissels en sporen gebouwd. Ook is de 8.000 ton zware nieuwe Oosttunnel op z’n plek geschoven, is een nieuw busstation gebouwd en zijn er fiets- en voetpaden aangelegd. Iconisch is het nieuwe stationsdak van circa 50 meter breed en 180 meter lang dat in juli 2023 is afgebouwd.

Nieuwe fietsenstalling

Bij het nieuwe stationsgebouw wordt ook een nieuwe bewaakte fietsenstalling gebouwd. Deze biedt plaats aan bijna 5.500 fietsen en de eerste 24 uur is stallen gratis.
Aan de centrumkant van het station komt begin 2025 nog een onbewaakte fietsenstalling met ongeveer 1.800 plaatsen.

Kijk ook op Spoorzone-Ede.nl

Station klaar voor de toekomst

Ede-Wageningen is uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt. De gewijzigde spoorinfrastructuur maakt hoogfrequent spoorvervoer mogelijk op het traject Schiphol-Utrecht-Nijmegen. Het oude station was niet ingericht op grote aantallen reizigers en zeker niet op een toename hiervan. Het station bedient niet alleen de stad Ede, maar ook de nabijgelegen universiteitsstad Wageningen en de omliggende regio. Dagelijks maken zo’n 20.000 treinreizigers gebruik van het station.
Dankzij een nieuw busstation, betere looproutes en nieuwe fietsenstallingen gaat overstappen straks gemakkelijker en sneller, al voordat het project volledig gereed is.

Het visitekaartje van Ede

ProRail werkt voor dit project nauw samen met NS en de gemeente Ede. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Gelderland. De nieuwe overzichtelijke en veilige spoorzone wordt hét visitekaartje van Ede.

Meer treinen

Het project Spoorzone Ede is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Schiphol-Utrecht-Nijmegen. Het aantal reizigers tussen Schiphol, Utrecht en Nijmegen neemt toe. Daarom werken we toe naar een dienstregeling van zes intercity’s en vier sprinters per uur.

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers