Ede : Spoorzone Ede

Ede maakt zich klaar voor een groeiend aantal reizigers, bezoekers en inwoners. Door het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer rijden er straks meer treinen tussen Schiphol, Utrecht, Arnhem en Nijmegen. Het project Spoorzone Ede is onderdeel van dit programma.

Locatie
Ede
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2021
Einddatum
2024

Nieuw station en stationsgebied

ProRail vernieuwt het station en het stationsgebied samen met de gemeente Ede en de NS. We verbeteren de verbinding met het openbaar vervoer en de doorstroming van het verkeer. Ook werken we aan een robuust en betrouwbaar spoor zodat treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten en nog preciezer volgens dienstverlening kunnen rijden.

Het stationsgebied in Ede wordt een modern OV-knooppunt: een plek waar reizigers makkelijk en snel overstappen op trein, bus, taxi en ander vervoer. Ede krijgt een herkenbaar en toegankelijk treinstation, met roltrappen en liften. We richten de omgeving van het station opnieuw in. Ook krijgt Ede een mooi stationsplein, een nieuw busstation, P&R en een taxivoorziening. En we bouwen een ruime fietsenstalling. Op het station is straks plek voor diverse winkels.

Kijk ook op Spoorzone-Ede.nl

Spoor veilig kruisen

Het verkeer in Ede moet het spoor veilig kruisen. Automobilisten moeten zonder oponthoud van noord naar zuid kunnen rijden. Daarvoor zijn de kruisingen met het spoor aangepast.

  • De overgang Hakselseweg is vervangen door een autotunnel.
  • Naast de overgang Kerkweg is een tunnel voor voetgangers en fietsers gebouwd.
  • Bij de Stationsweg komt een fiets- en voetgangerstunnel onder het station door.
  • Bij Sysselt, tussen Enka en de kazerneterreinen, komt een fietsviaduct.

ProRail doet ook aanpassingen voor een stiller spoor. Hiervoor plaatsen we zogenaamde raildempers op de rails. Daarnaast komen er geluidsschermen langs het spoor.

Het visitekaartje van Ede

ProRail werkt voor dit project nauw samen met NS en de gemeente Ede. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Gelderland. De nieuwe overzichtelijke en veilige spoorzone wordt hét visitekaartje van Ede.

Meer treinen

Het project Spoorzone Ede is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Schiphol-Utrecht-Nijmegen. Het aantal reizigers tussen Schiphol, Utrecht en Nijmegen neemt toe. Daarom werken we toe naar een dienstregeling van zes intercity’s en vier sprinters per uur.

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers