ProRail en vakbonden starten cao-onderhandelingen

Nieuws

2 november 2022

Eind 2022 verstrijkt de looptijd van de huidige collectieve arbeidsovereenkomst en daarom worden onderhandelingsgesprekken gestart om een nieuwe cao af te sluiten. De vakbonden en ProRail richten zich bij de nieuwe cao op afspraken over loon, loongerelateerde vergoedingen en pensioen. Voor alle andere onderwerpen blijven de afspraken uit de huidige cao gelden. Dit besluit is gezamenlijk door bonden en ProRail genomen. Op 7 november starten de onderhandelingen. We hebben ook met elkaar afgesproken dat we gedurende de looptijd van de nieuwe cao wel gaan doorpraten over andere thema’s.

Focus creëren

Graag hadden we nu al afspraken willen maken over andere zaken dan alleen loon en pensioen. Maar dat kan nog niet, omdat we bij de huidige cao hebben afgesproken niet met volgende cao-onderhandelingen te beginnen totdat onderzoek en verbeteracties hebben geleid tot een meetbare verbetering in de werkbeleving bij de bedrijfseenheid van Verkeersleiding.

We hebben samen vastgesteld dat ProRail op de goede weg zit, maar dat het nog te vroeg is om een onderzoek te houden bij Verkeersleiding naar merkbare verbeteringen van de genomen maatregelen. Het verbeterproces bij Verkeersleiding is dus gaande en we willen focus creëren door dit proces de benodigde tijd te geven.

Loon- en pensioenafspraken nodig

Maar dat zou betekenen dat we nu ook geen nieuwe afspraken over loon en pensioen zouden kunnen maken. Dat is voor zowel de bonden als ProRail geen optie. We zien namelijk dat de laatste maanden de inflatie stevig is gestegen, met name vanwege de energieprijzen. De oplossing voor dit dilemma hebben we in gezamenlijkheid gevonden in een cao met uitsluitend loon- en pensioenafspraken.

Toekomstige verbeteringen

Natuurlijk realiseren de bonden en ProRail zich dat er meer te bespreken valt dan loon en pensioen en dat doen we ook graag. We gaan daarom gedurende de looptijd van de nieuwe cao met elkaar in gesprek over verbeteringen rondom andere belangrijke onderwerpen zoals werkdruk en inclusie.

Planning onderhandelingen

Op maandag 7 november staat de eerste onderhandelingsdag gepland. Daarna gaan we verder op 21 en 22 november. Als we op 22 november nog geen onderhandelingsresultaat hebben, spreken we elkaar weer op 12 december.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers