Start herstelwerkzaamheden brug Sittard in september

Nieuws

28 juli 2022

Een te hoge vrachtwagen reed op 15 juli tegen de brug aan de Doctor Nolenstraat in Sittard aan. Hierdoor raakte de spoorbrug ernstig beschadigd. Om de brug te herstellen, moet het spoor volledig buiten dienst zijn. Dit gebeurt naar verwachting tussen vrijdag 23 september 07.00 uur en maandagochtend 26 september 05.00 uur.

Schade

Door de botsing raakte een draagbalk van de hoofdconstructie ernstig beschadigd. Ook is het brug door de botsing een stukje omhoog gekomen, waardoor het spoor beschadigd is geraakt. Het spoor is sinds 15 juli buiten dienst. Er kan alleen nog op het nevenspoor gereden worden. Hierdoor is er minder treinverkeer mogelijk tussen Sittard en Roermond.

Voorbereidende werkzaamheden

ProRail wil op 23 september starten met de herstelwerkzaamheden. Wij wachten nog op definitieve goedkeuring van ons voorstel. De buitendienststelling moet ter goedkeuring voorgelegd worden aan vervoerders. In de aanloop naar 23 september verricht de aannemer al enkele voorbereidende werkzaamheden. Omdat er gewerkt wordt achter een zogenoemd safety fence hebben deze werkzaamheden geen invloed op het treinverkeer.

Werken aan het brugdek

Op 23 september worden beide sporen buiten dienst genomen. Hierdoor is er drie dagen geen treinverkeer mogelijk tussen Sittard en Roermond. Deze dagen gebruiken wij om de bovenleiding aan de kant te schuiven, zodat we veilig kunnen werken aan het brugdek. Vervolgens maken we het beschadigde brugdek aan de onderkant los. Zo kunnen we het er in zijn geheel uithijsen en afvoeren.

Ook repareren we de betonschade aan landhoofden en pijlers én repareren of vervangen we opleggingen. Zodoende kunnen we het nieuwe brugdek met een hijskraan terugplaatsen. Daarna wordt het spoor opnieuw opgebouwd en de bovenleiding weer teruggehangen.

Roestrijden

Voordat het spoor weer in dienst gaat, doen we aan roestrijden. Pas dan weten we zeker dat alles weer werkt zoals het hoort. ProRail verwacht dat de gehele brug op maandag 26 september hersteld is en dat het treinverkeer weer volledig hervat kan worden.  

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers