Start project onderdoorgang Heerhugowaard

Nieuws

23 mei 2024

In september start de bouw van de spooronderdoorgang Zuidtangent in Heerhugowaard. Op woensdag 22 mei onthulden wethouder Nils Langedijk, bouwmanager Marcel Martens en Jaap van Beek van aannemerscombinatie Mobilis-Hegeman het bouwbord om de start van dit belangrijke project in Stationskwartier Dijk en Waard te markeren.

Veiliger en efficiënter

“Dit is de grootste ingreep die we de komende jaren doen in het Stationskwartier”, vertelt wethouder Nils Langedijk. “De aanleg van deze onderdoorgang verbetert de verkeersveiligheid en maakt Dijk en Waard beter bereikbaar. Bovendien zijn hierdoor snellere treinverbindingen en woningbouw mogelijk. Kortom, we zijn klaar voor de toekomst.”

”De Zuidtangent is een drukke verkeersader in Heerhugowaard en verbindt het Stadshart van Heerhugowaard met de Ring Alkmaar (N242) en dorpen als Broek op Langedijk en Sint Pancras. De druk bereden overweg wordt de komende twee jaar omgebouwd tot onderdoorgang.”

Goede samenwerking

Marcel Martens, bouwmanager bij ProRail: "De aanleg van deze spooronderdoorgang is een cruciale stap vooruit in de verbetering van zowel de verkeersveiligheid als de doorstroming van het verkeer en de treinverbindingen in Heerhugowaard. Het zorgt er bovendien voor dat ons spoornetwerk weer een stapje veiliger en efficiënter wordt, ook buiten Heerhugowaard."

De komende twee jaar gaat aannemer Mobilis-Hegeman namens ProRail aan de slag met de spooronderdoorgang in de Zuidtangent. Jaap van Beek, realisatiemanager van Mobilis-Hegeman: “Wij hebben ervaring met het bouwen van een onderdoorgang in stedelijk gebied. Wij zijn ons bewust van de uitdagingen die dat met zich meebrengt. We kijken uit naar een goede samenwerking met alle betrokken partijen, een bijzonder veilig project en minimale overlast voor de omgeving.”

De opening van het bouwbord door wethouder Nils Langedijk, bouwmanager Marcel Martens en aannemer Jaap van Beek
De opening van het bouwbord door wethouder Nils Langedijk, bouwmanager Marcel Martens en aannemer Jaap van Beek

Planning

In de periode juli en augustus voert Mobilis-Hegeman voorbereidende werkzaamheden uit aan de weg en het water in de Handelsstraat. In september volgt de bouw van de spooronderdoorgang. In januari 2025 gaat de Zuidtangent dicht, tussen de kruispunten Stationsplein en Gildestraat-Industriestraat. Dit gaat zo’n 16 maanden duren. Auto’s en fietsers moeten omrijden, maar treinen blijven bijna de gehele periode rijden. Medio maart 2025 rijden er een week geen treinen om het spoordek te kunnen inrijden.

Bovendien komt er een verbinding over de Zuidtangent tussen de Gildestraat en de Industriestraat. Ook de kruispunten Zuidtangent-Industriestraat en Zuidtangent-Stationsplein krijgen een nieuwe, veiligere inrichting.

Vernieuwing Stationskwartier

De aanleg van de spooronderdoorgang is een belangrijke ontwikkeling in de vernieuwing van het Stationskwartier Dijk en Waard waarin wonen, werken, leren, bereikbaarheid en recreëren allemaal een plek krijgen. Langedijk: “We hebben de spooronderdoorgang nodig om het gebied leefbaar te maken en te houden voor de toekomst. Er komt een nieuwe woonwijk met veel voorzieningen, vlakbij het ov-knooppunt en in een waterrijke, groene omgeving. Een unieke plek. Maar eerst moeten we de periode van de verbouwing door met elkaar. Omwonenden zijn uitgenodigd voor een inloopavond op 10 juni over bouwhinder, waarin ProRail en Mobilis-Hegeman samen informatie geven hoe ze dit zoveel mogelijk beperken.”

Onderdoorgang Zuidtangent

De komende jaren bouwen we een spooronderdoorgang in de Zuidtangent in Heerhugowaard. Hiermee verdwijnt een risicovolle spoorwegovergang. Daarnaast verbetert de doorstroming op de weg én het spoor. We heffen een barrière in de gemeente Dijk en Waard op.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers