Start voorbereiding werkzaamheden Amsterdam Centraal

Nieuws

2 mei 2023

Amsterdam Centraal staat aan de vooravond van een grootschalige verbouwing. Deze verbouwing is nodig om in de toekomst meer treinen te kunnen laten rijden en meer ruimte voor reizigers te creëren. Een van de onderdelen is het opknappen van de westelijke reizigerstunnel.

Winkels gesloten

ProRail deelt het werk op in fases. Aannemer BAM gaat werkruimte en opslag inrichten. Dit betekent dat een aantal winkels in de westelijke reizigerstunnel vanaf medio mei sluiten. Vanaf 11 december 2023 start de volgende fase. Dan gaan de centrumzijde van de westelijke reizigerstunnel en de opgangen naar de sporen 1 en 2 dicht tot medio 2024. De sporen 4 tot en met 15 blijven bereikbaar vanaf de IJ-zijde.   

Hellingbaan verdwijnt

De hellingbaan wordt verwijderd. Deze voldoet namelijk niet meer aan de huidige normen, want hij is te steil. Bovendien is er in de huidige situatie geen lift naar het eerste perron. De bestaande hellingbaan maakt plaats voor trappen en een roltrap. Er komen ook twee liften die de entree, de reizigerstunnel en het eerste perron met elkaar verbinden. De vloer krijgt dezelfde lichte tegels zoals die nu in de vloer aan de centrumzijde van het station en in de monumentale stationshal liggen. Ook wordt de monumentale boogconstructie onder het eerste perron in ere hersteld; deze is nu nog achter plaatwerk verstopt.

Impressie van de opgeknapte westelijke reizigerstunnel
Impressie van de opgeknapte westelijke reizigerstunnel

Extra fietsenstalling

De komende zeven jaar wordt door ProRail in en om station Amsterdam Centraal hard gewerkt. De perrons worden verbreed en verlengd en er komt een extra fietsenstalling met ruim 8500 plekken bij. Deze gaat aansluiten op een nieuwe oostelijke reizigerstunnel die drie keer zo breed wordt gemaakt en waar winkels in komen. Aan de oostkant van het station worden de Oostertoegangsbruggen vernieuwd en bouwen we een ongelijkvloerse kruising bij de Dijksgracht.

Treinen blijven rijden

De werkzaamheden zijn omvangrijk: een complexe operatie, terwijl de treinen blijven rijden en het station open blijft. De verwachting is dat het aantal treinreizigers op station Amsterdam Centraal stijgt van 200.000 naar 275.000 per dag in 2030. Er is meer ruimte nodig voor reizigers én voor meer treinen. Reizigers kunnen straks elke tien minuten een trein nemen tussen de grote steden in de Randstad. Ook voor het goederenvervoer komt meer ruimte. Zo verbinden we Amsterdam met de rest van Nederland, en Nederland met de rest van Europa.

Meer informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.prorail.nl/amsterdam.

Bouwen op een eiland

Amsterdam is dé toegangspoort naar Europa. Het monumentale station Amsterdam Centraal dateert uit 1889. Het is een van de drukstbezochte stations in Nederland met dagelijks 200.000 reizigers. Dit aantal blijft stijgen. Om die reden moet het station grondig worden verbouwd.

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers