Station Groningen: werk in uitvoering

Nieuws

27 augustus 2020

Wanneer je op station Groningen loopt is het wel duidelijk; hier gaat iets gebeuren. Het stationsgebouw staat aan de perronkant in de steigers. Niet omdat het gebouw zelf wordt verbouwd, wel om er een tijdelijke perronkap tegen aan te plaatsen. En dat gebeurt in de avond en nacht, wel zo veilig voor de reizigers, stationsbezoekers en personeel. De komende twee weken wordt er nog in de nacht gewerkt.

Tijdelijke perronkappen

Eerder dit jaar zijn de monumentale perronkappen gedemonteerd voor restauratie. De bedoeling is dat deze in 2022 weer worden teruggeplaatst. Om reizigers niet in de regen te laten lopen en staan, komen er (deels) tijdelijke perronkappen terug. De basis bestaat uit steigerwerk waar een dak op komt. Zeker niet zo fraai als de monumentale kap, wel effectief. 

Het plaatsen van de tijdelijke kappen heeft meer tijd nodig dan vooraf gepland. Het is een best complexe opgave, onder andere doordat de toegankelijkheid van het monumentale stationsgebouw en de winkels goed moet blijven. Daarnaast merken we dat het aantal reizigers op het station weer toeneemt, waardoor er minder werkzaamheden in de avond uitgevoerd kunnen worden. Het moet immers veilig zijn voor reizigers en personeel. Strukton Civiel werkt daarom tot en met vrijdag 11 september in de avonduren en nachten aan de tijdelijke perronkappen (op maandag tot en met vrijdag tussen 21:00 en 06:00 uur).

Werkzaamheden zuidzijde

Aan de zuidzijde van het station, op het voormalige opstelterrein, is Strukton Civiel bezig met het saneren van de grond, het opruimen en verleggen van kabels en leidingen en verwijderen van diverse objecten. Hiermee maken zij ruimte voor de toekomstige bouwwerkzaamheden. Verontreinigingen die in de grond zitten worden weggehaald volgens de daarvoor geldende richtlijnen. Soms ontstaat er door de graafwerkzaamheden geuroverlast. De geur is niet schadelijk voor de gezondheid. De luchtkwaliteit rond de graafwerkzaamheden worden ook continu gemonitord.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers