Storten onderwaterbeton station Groningen

Nieuws

19 augustus 2021

ProRail start op vrijdag 27 augustus met het storten van onderwaterbeton in het eerste deel van de bouwkuip bij station Groningen. Dit onderwaterbeton vormt straks de vloer van de bouwkuip. Aan de zuidzijde van station Groningen werken we aan een ondergrondse voetgangerspassage, een fietstunnel en een fietsenstalling.

Storten van onderwaterbeton

De bouwkuip aan de zuidzijde van het station is onderverdeeld in twee delen. Aan de kant van de perrons, het kleinste deel, stort Strukton het onderwaterbeton. Dit lijkt op gewoon beton, maar heeft als eigenschap dat het kan drogen onder water.

1462 m3 beton

De werkzaamheden starten op vrijdag 27 augustus om 03:00 uur 's nachts. Het begint met het schoonmaken van de wanden. Daarna komt er onderin de bak een laag grind van 15 centimeter. Die laag vormt de bodem van het onderwaterbeton. En dan kan het storten van het beton beginnen.

Tijdens het storten zijn er duikers aanwezig die controleren of de diepwanden goed schoon zijn, en of alles tijdens de stort goed gaat. Het storten van de vloer van onderwaterbeton moet in één keer gebeuren. In totaal wordt er 1462 m3 beton gestort. Het werk gaat door tot uiterlijk vrijdagavond 27 augustus 22:00 uur.

Via de webcam is het werk boven water van afstand te volgen.

Piek in bouwverkeer

Het beton wordt met vrachtwagens aangevoerd vanaf de Betoncentrale Groningen. Er zijn ongeveer 147 ritten nodig, verdeeld over tien vrachtwagens. De vrachtwagens rijden via de busbaan langs het spoor (Koeriersterweg). Er is in deze periode dus een piek in het bouwverkeer. Het pompen van het beton zorgt naar verwachting niet voor overmatige hinder in de omgeving.

Meer over:

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers