Strukton gecontracteerd voor megaklus station Amsterdam Centraal

Nieuws

28 september 2023

ProRail gunt het grootste contract in de grootschalige verbouwing van Amsterdam Centraal aan Strukton. Zij gaan voor ProRail de huidige perrons verbreden en verlengen, de opgangen naar de perrons aanpassen, een nieuwe bredere oostelijke reizigerstunnel met winkels realiseren en onder de sporen een fietsenstalling bouwen voor een kleine negenduizend fietsen.

Een langjarige, ingrijpende operatie

Tegelijkertijd wordt ook de monumentale waarde van het station in ere hersteld. Hiervoor tekenden John Voppen, CEO van ProRail en Martin Bos, directeur van Strukton Rail-Civiel op 27 september 2023 de aanneemovereenkomst. 

In 2024 start Strukton met de eerste spoorbak en het zesde perron en sluit daarmee aan op de werkzaamheden aan de eerste brug en de infrastructuur die uitgevoerd worden door collega-aannemer Dura Vermeer. Vervolgens wordt tot 2028 ieder jaar, van noord naar zuid, een spoorbak en een brug onder handen genomen.

John Voppen (ProRail) en Martin Bos (Strukton) schudden elkaar de hand
John Voppen (ProRail) en Martin Bos (Strukton) schudden elkaar de hand

Meer werkzaamheden

Naast het verbreden en verlengen, verdelen we de perrons evenwichtiger over het station. Zo kunnen straks tegelijkertijd langere treinen en ook meer treinen aan de oostkant van het station halteren. Om ruimte voor die verbrede perrons te maken, verdwijnen enkele tussenliggende middensporen. Daarvoor moeten ook liften, trappen en roltrappen in alle reizigerstunnels worden aangepast. Deze komen dan weer netjes in het midden van de perrons te zitten.

Naast de werkzaamheden voor het verbreden van de oostelijke reizigerstunnel wordt onder de oostelijke sporen de huidige oostelijke fietsenstalling uitgebreid naar bijna 9000 stallingsplekken.

Het ontwerp voor de fietsenstalling is gemaakt door Arcadis. Architectenbureau ZJA is verantwoordelijk voor het integrale stationsontwerp. In nauwe samenwerking met Braaksma & Roos en Arcadis hebben zij het Definitief Ontwerp geleverd en alle vergunningaanvragen begeleid.

Bekijk: PHS Amsterdam Centraal - Ontwerptracé 2020

Complex

Strukton gaat aan het werk terwijl het station gewoon in bedrijf is. Reizigers lopen langs de werkzaamheden, winkels liggen pal naast een trap of opgang en de treinen blijven rijden. John Voppen: “Het is een complexe klus, in een monumentaal station, dat ook nog eens open blijft tijdens alle werkzaamheden. Ik ben blij dat Strukton deze klus voor ons gaat klaren. We hebben er alle vertrouwen in dat ze dit op een goede manier gaan doen.”

Meer ruimte

Reden voor de verbouwing is dat naar verwachting het aantal reizigers op Amsterdam Centraal zal stijgen van 200.000 naar 275.000 per dag in 2030. Hierdoor is er meer ruimte nodig voor reizigers én voor meer treinen. De komende zeven jaar wordt door ProRail in en om station Amsterdam Centraal hard gewerkt.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers