Succesvolle schuifoperatie Zuidasdok

Nieuws

27 januari 2023

Bouwcombinatie Nieuw-Zuid heeft dinsdagochtend 24 januari een dakdeel van de toekomstige Brittenpassage van station Amsterdam Zuid zo’n 22 meter opgeschoven richting de A10 Zuid. Het dakdeel is een betonnen plaat van 70 bij 14,5 meter met een gewicht van 3 miljoen kilo.

Grote verkeershinder

Deze ‘schuifoperatie’ was nodig om plaats te maken voor de bouw van nog een dakdeel. Beide dakdelen worden in augustus ingeschoven onder de treinsporen en de A10 Zuid. Om deze reden verwachten we in de eerste helft van augustus 2023 grote verkeershinder aan de zuidkant van Amsterdam, richting Utrecht.

De snelwegafsluiting start op zaterdag 5 augustus om 22.00 uur en eindigt vóór de ochtendspits op maandag 14 augustus. De A4 en A10 Zuid zijn acht dagen lang dicht, van knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI. De A10 Zuid verandert dan in een grote bouwplaats. De snelweg en een deel van het treinspoor worden tijdelijk verwijderd. Station Amsterdam Zuid blijft bereikbaar per trein, maar met een beperkte dienstregeling. De metro rijdt wel, net als de bus.

Uitbreiding capaciteit Amsterdam Zuid

De werkzaamheden maken onderdeel uit van het project Zuidasdok. In dit project wordt de A10 Zuid  verbreed en ondertunneld. Ook wordt station Amsterdam Zuid compleet vernieuwd. De bouw van de tweede stationspassage is een cruciale stap in de capaciteitsuitbreiding van het drukke station Amsterdam Zuid. Na de vernieuwing zal dit station zal in reizigersaantallen vergelijkbaar zijn met station Amsterdam Centraal.

Verbouwing Amsterdam Zuid

Station Amsterdam Zuid verwerkt nu al ruim 80.000 reizigers per dag. Met de komst van de Noord/Zuidlijn in 2018 en de groei van het treinverkeer op het traject Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad worden dat er zeker drie keer zoveel: 250.000 reizigers per dag in 2030.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers