Suïcide-aanpak werkt

Nieuws

28 januari 2021

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) tekende 28 januari de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025. ProRails CEO John Voppen was mede-ondertekenaar “De aanpak werkt en we voorkomen daarmee ernstig leed”, zegt hij.

Samenwerking over grenzen

“Onze BOA’s surveilleren bij het spoor, we hebben cameratoezicht en voeren campagnes. Zo proberen we suïcide op het spoor te voorkomen, maar de kracht ligt in samenwerking over de grenzen van de spoorbranche heen. Daarom is de Landelijke Agenda zo belangrijk: we doen het als branche samen met zorgpartijen en overheden.”

De kracht ligt in samenwerking over de grenzen van de spoorbranche heen.

John Voppen CEO bij ProRail

Te hulp schieten

Volgens 113 zijn suïcide-aantallen in 2020 niet gestegen onder invloed van corona. Samen met NS, 113 en andere partijen uit de zorgsector houdt ProRail dit goed in de gaten. “ProRail en de vervoerders maken het spoor zo veilig mogelijk”, legt John Voppen uit. “Het is sowieso belangrijk om te zorgen dat niemand het spoor opgaat. Ook door plaatsing van hekken, hindernissen en lampen werkt ProRail daaraan. Alles wat helpt om mensen op andere gedachten te brengen, ook spoorlopers. Suïcide brengt zeer veel leed met zich mee, daarom willen alles op alles zetten om het te voorkomen. We trainen collega’s in de spoorsector om bepaald gedrag waar te nemen bij mensen en vervolgens te hulp te schieten.”

De handtekening van John Voppen onder de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025
De handtekening van John Voppen onder de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025

113

ProRail wil de samenwerking met zorgpartijen en de overheid graag verder intensiveren en is blij mede-ondertekenaar te zijn van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025. De staatssecretaris en vertegenwoordigers van onder andere de Nederlandse GGZ, NIP, NVVP, Ivonne van de Ven Stichting, COC-Nederland, Jeugdzorg Nederland, het Trimbos-Instituut, de VO-Raad, MIND, ProRail, NVVK, TSD, UWV, VNG en GGD GHOR Nederland tekenden vandaag de Landelijke Agenda tijdens een online talkshow. Deze is terug te kijken op www.113.nl/samen. 113 Zelfmoordpreventie is coördinator van de Landelijke Agenda.

Meer over:

Meer nieuws