There is Extraterrestrial Activity op de Inktpot

May the force be with you

In 1999 landde de UFO op het dak van het hoofdkantoor van ProRail, in Utrecht bekend als de Inktpot. Het kunstwerk van Marc Ruygrok, dat officieel de naam ‘Zover’ draagt, werd in 1999 op het dak gezet tijdens de kunstmanifestatie Panorama2000. Tijdens het evenement was het luik open en brandde er licht in de UFO. De afgelopen jaren werd de UFO niet meer ‘bewoond’. Vanaf vandaag zijn onze buitenaardse vrienden terug.

Teken van leven

Zestien jaar nadat de toenmalige ‘buitenaardse bewoners’ het pand hadden verlaten is er weer leven in de UFO. ProRail en de gemeente Utrecht hebben de bewoning van de UFO in ere hersteld. Vanavond worden de lampen in de UFO getest. Als de test naar wens verloopt, gaan de lichten weer aan.

‘Zover’

De UFO, een kunstobject getiteld ‘Zover’, is ontworpen door Marc Ruygrok (1953). Marc Ruygrok is een Nederlands beeldhouwer die vooral de meerduidigheid van woorden en taal gebruikt als sculpturen. De UFO is daarmee een buitenbeetje in zijn oeuvre. ‘Zover’ is een metalen vliegende schotel met een diameter van 12 meter en was onderdeel van de stadsexpositie Panorama 2000.

Beam me up

Sjarel Ex, voormalig directeur van het Centraal Museum, was initatiefnemer van Panorama 2000. De expositie duurde van juni tot oktober 1999 en omvatte twintig verschillende kunstwerken verspreid door de stad. Voorbeelden van deze kunstwerken zijn een enorme grijze huismus op een dakrand, een reuzenrad voor auto’s, door de wind voortbewogen dakdieren, een enorm glas-in-lood kunstwerk, her en der geplaatste oranje stadionstoelen, een glimmend stalen dak, twee enorme opblaasbare mannen tegen de Neudeflat, het ingepakte Stadskasteel Oudaen en een tweede zon op de plek waar de echte zon onder gaat. En natuurlijk die gelande UFO. Al deze kunstwerken konden vanaf de Domtoren aanschouwd worden, waar voor deze gelegenheid een lift tegenaan gezet was waarmee het publiek naar boven werd gebracht.

Spoorgebouwen van weleer.

De Inktpot was één van de hoofdgebouwen van het NS en staat naast Tulpenburgh op het Moreelsepark. Tulpenburgh en De Inktpot zijn met elkaar verbonden via een tunnel. Beide gebouwen zijn Rijksmonumenten en al sinds de bouw van de panden in het bezit van de spoorsector.

De Inktpot

Vooral het hoofdkantoor van ProRail (De Inktpot) is een bijzondere verschijning aan de rand van het historisch centrum van Utrecht. Een massief bakstenen gebouw van vier verdiepingen, waarvan de vorm doet denken aan een inktpot. De 70 meter hoge toren van het gebouw, bepaalt mede de contouren van de stad. De Inktpot is gebouwd tussen 1918 en 1921 met 22 miljoen bakstenen. In de plafonds en vloeren zijn 21 kilometer spoorrails verwerkt. Oud spoor-directeur van Heukelom ontwierp het gebouw destijds zelf.

Gepubliceerd op