Tijdelijke maatregel voorkomt storingen spoorbrug Leeuwarden

Nieuws

3 juli 2023

De HRM-spoorbrug over het Harinxmakanaal tussen Harlingen-Haven en Leeuwarden was dit jaar al tien keer in storing. Dit leidt tot hoofdpijn bij ProRail, ongemak bij de reiziger en terechte irritatie bij de vervoerder en de provincie Fryslân. We hebben nu een tijdelijke maatregel genomen om onterechte storingsmeldingen (want dat waren het) te voorkomen.

Maatwerk

Elke storing bij een spoorbrug is een kwestie van maatwerk, want iedere brug is anders. Bij de HRM-brug bleek een sensor onterecht een olielekkage aan te geven. Daar is nu een soort ‘softwarebypass’ omheen gebouwd: de besturing van de brug reageert niet meer op deze storing en de brug kan normaal geopend en gesloten worden. Deze aanpassing is direct ingevoerd.

Brug met bypass

Maar wat als de gemelde lekkagestoring wel echt is? Daarvoor hebben we een tweede sensor aangebracht. Deze tweede sensor slaat drie seconden na de eerste aan en geeft alleen een storingsmelding als die terecht is. De brug wordt ook gemonitord. Zo houden we in de gaten hoe vaak en wanneer de foutieve storing wordt gegeven. Dit is belangrijk omdat we het echte probleem wel willen aanpakken, niet alleen omzeilen.

De bypass is niet de eerste maatregel die we inzetten om de storingen op te lossen. De afgelopen tijd zijn meerdere onderdelen van de HRM-brug vervangen.

Drie monteurs

Als een brug in storing is, willen we dit snel oplossen. Maar niet iedereen kan zomaar een brug bedienen. Er moet altijd een bevoegde monteur bij komen. En die zijn er niet zoveel: slechts drie. Die monteurs hebben ook nog hun reguliere onderhoud te doen. Zo moest onlangs -toen de Klifrakbrug tussen Leeuwarden en Stavoren in storing was- de monteur uit Groningen komen.

Binnen 110 minuten opgelost

Over de termijn waarop een storing moet zijn opgelost, zijn afspraken gemaakt: Binnen 47 minuten moet er een aannemer ter plaatse zijn en binnen 110 minuten moet de storing zijn opgelost. Dit halen we altijd. Maar dit neemt niet weg dat het bijzonder vervelend is voor reizigers en de vervoerders dat de trein niet kan rijden en een schip niet verder kan varen als een brug in storing is. Zeker als dit regelmatig gebeurt.

Met deze tijdelijke maatregel verwachten we storingen van de HRM-brug te voorkomen en uiteraard op zo kort mogelijke termijn het onderliggende probleem aan te pakken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers