Toegangsovereenkomst getekend door vervoerders

Nieuws

13 december 2021

Zondag 12 december is de nieuwe dienstregeling ingegaan. Voorafgaand daaraan hebben reizigersvervoerders, goederenvervoerders en vervoerende aannemers die gebruik willen maken van het hoofdspoorwegnet een toegangsovereenkomst met ProRail getekend.

De ingang van ProRail

In de toegangsovereenkomst staat beschreven welke capaciteit elke vervoerder heeft gekregen, wat hij daarvoor betaalt, welke voorwaarden er gelden voor het gebruik van het spoor en welke prestatieregeling is afgesproken. Ook zijn de diensten en dienstvoorzieningen opgenomen die de vervoerder van ProRail afneemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan energievoorziening, reizigersstations, opstelvoorzieningen en ICT- en informatiediensten.

Voor accountmanager Wico Molenaar is dit een drukke tijd. “Tussen oktober en december zijn we bezig met de toegangsovereenkomsten en capaciteitsovereenkomsten voor onze vervoerders, dit vergt veel overleg, zowel intern binnen ProRail als met de vervoerders.”

Tussen oktober en december zijn we bezig met de toegangs- en capaciteitsovereenkomsten.

Wico Molenaar accountmanager bij ProRail

Bijzondere gevallen

Wico krijgt niet alleen te maken met de bekende vervoerders als NS. “Er zijn ook vervoerders die besloten vervoer aanbieden, zoals de vakantietreinen en nachttreinen naar Oostenrijk, Tsjechië en Italië”, vertelt Wico. “Hiervoor worden aangepaste afspraken gemaakt. Daarnaast zijn er ook nog stichtingen die met stoomtreinen rijden, ook hiervoor worden afspraken op maat vastgelegd.”

Mayke Modderman, adviseur goederen bij ProRail, is blij dat de klus geklaard is. “Het is een drukke periode, wat veel werk met zich meebrengt. Het blijft spannend tot aan het moment dat alle overeenkomsten ontvangen zijn. Het is daarom fijn dat de klus geklaard is.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers