Toekomst van station Groningen stap dichterbij

Nieuws

13 september 2023

Al sinds oktober 2020 werkt aannemer Strukton in Groningen aan twee enorme bouwkuipen achter het stationsgebouw. Vanaf vandaag zijn de twee bouwkuipen samengevoegd tot één bouwkuip en is de toekomst van station Groningen weer een stap dichterbij.

Giga bouwkuip

Met ruim 5.100 kubieke meter aan beton, 500 ton aan wapening en een afmeting van 120x70 meter, kunnen we wel spreken van een gigantische bouwkuip. Hier komt straks de voetgangerspassage met winkels, de fietstunnel en een fietsenstalling voor meer dan 5.000 fietsen. Door het samenvoegen worden de contouren van de nieuwe situatie steeds beter zichtbaar.

Het samenvoegen van de twee bouwkuipen is een grote stap in het project. Op woensdag 13 september werd dit midden in de grote bouwkuip gevierd. Bestuurders en betrokkenen van ProRail, Provincie Groningen, Gemeente Groningen, NS en Strukton vierden samen de mijlpaal. Een mooie toekomst met een nieuw station, een goede noord-zuidverbinding en alle ontwikkelingen rondom het station met ruimte voor wonen, werken en verblijven.

Bestuurders en betrokkenen van ProRail, Provincie Groningen, Gemeente Groningen, NS en Strukton vierden samen de mijlpaal
Bestuurders en betrokkenen van ProRail, Provincie Groningen, Gemeente Groningen, NS en Strukton vierden samen de mijlpaal

Van twee naar één

In oktober 2020 startte de aanleg van de bouwkuipen. Eerst de zuidelijke, aan de achterzijde van het station, en daarna de bouwkuip net achter het stationsgebouw. De bouwkuipen werden tot tien meter onder NAP uitgegraven. Dit gebeurde met een zogenoemde ‘natte ontgraving’.

Tussen beide bouwkuipen kwam een soort tussenwand. Hierdoor kon er al gebouwd worden in de droge zuidelijke bouwkuip, terwijl de noordelijke bouwkuip nat werd ontgraven. Met de sloop van deze wand is nu een grote bouwkuip ontstaan.

Vloeren bouwen

Het samenvoegen van de bouwkuipen zorgt ervoor de bouw van de vloeren van de fietsenstalling (-2 niveau) en voetgangerspassage (-1 niveau) in de noordelijke bouwkuip kan starten. Deze werkzaamheden vinden tegelijkertijd plaats met de werkzaamheden aan de busonderdoorgang ter hoogte van de Achterweg-Viaductstraat.

  • Op deze plek stond de tussenwand tussen de noordelijke en zuidelijke bouwkuip
    Op deze plek stond de tussenwand tussen de noordelijke en zuidelijke bouwkuip
  • De noordelijke toegang van de voetgangerspassage
    De noordelijke toegang van de voetgangerspassage
  • Afvoer van het puin van de afgebroken tussenwand
    Afvoer van het puin van de afgebroken tussenwand

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers