Toelichting online enquête Lingedijk

Nieuws

31 augustus 2021

De gemeente West Betuwe en ProRail vroegen inwoners uit Tricht welke boom- en haagsoorten geschikt zouden zijn op de groenstrook langs de Willem Mechteldstraat tussen de spoorsloot en de straat. Meepraten kon via een (online) enquête welke is uitgevoerd door Buro R.I.E.T. In totaal vulden 59 inwoners de vragenlijst in.

Resultaten

De enquête werd uitgezet onder de bewoners van en rondom de Lingedijk en via de dorpskrant Tricht. 59 respondenten vulden de online enquête in. Op basis van de resultaten van de enquête lichten we de resultaten hier toe.

1. voorkeur voor haagsoort rond de parkeervakken
Een ruime meerderheid van de respondenten geeft de voorkeur aan een ligusterhaag. Deze haagsoort blijft groen in de winter, vertoont enige bloei en groeit snel. De veldesdoornhaag kreeg maar een kwart van de voorkeursstemmen en valt daarmee af.

Referentiebeeld Ligusterhaag
Referentiebeeld Ligusterhaag

2. boomsoort op dijktalud
De meeste respondenten gaven hun voorkeur aan een menging van De witte Els, Robinia en Zilverlinde. De Witte Els heeft behaarde takken en zogenaamde ‘katjes’ in de bloeiperiode. Robinia bomen hebben witte bloemen en geurende trossen en de zilverlinde is een echte bijenboom.

Van links naar rechts: Witte Els, Robinia, Zilverlende
Van links naar rechts: Witte Els, Robinia, Zilverlende

3. struik- of heestersoort onder de bomen naast het terras van Bistro de Lachende Gans
Het krentenboompje heeft witte bloemen in het voorjaar en een mooie herfstkleur in het najaar. Deze heeft samen met de hondsroos een gelijk aantal voorkeursstemmen gekregen. Daarom is er gekozen voor een mengsoort van beide soorten. De bittere wilg had het minst aantal voorkeursstemmen en valt daarmee af. 

  • Referentiebeeld Krentenboompje
    Referentiebeeld Krentenboompje
  • Referentiebeeld Hondsroos
    Referentiebeeld Hondsroos

4. hoogtebegrenzer onderdoorgang Lingedijk
Met bijna 45% van de voorkeursstemmen is de voorkeur van de inwoners gevallen op de hoogtebegrenzer van cortenstaal. De aanvullende tips of suggesties van een aantal respondenten over de voorgestelde ontwerpen van de hoogtebegrenzers zullen we waar mogelijk meenemen in de verdere uitwerking tot Definitief Ontwerp.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers