Trein in botsing met lege stadsbus

Nieuws

17 oktober 2022

Op een overweg aan de Marconilaan in Bergen op Zoom is maandag 17 oktober een trein tegen een stilstaande, lege stadsbus gereden. De botsing heeft voor een ravage gezorgd, maar er waren gelukkig geen gewonden. Voor zowel de buschauffeur als de machinist is het een traumatische ervaring geweest. Onze gedachten gaan naar hen uit. Er heeft onderzoek plaatsgevonden naar de oorzaak van het ongeval.

Update | 21-10-2022

Het was een behoorlijke klus, maar na vier dagen hard werken is het spoor bij Bergen op zoom weer volledig gerepareerd. Vrijdagochtend, 21 oktober, kon de treindienst weer worden opgestart. Direct na het ongeluk is onze aannemer Strukton samen met onderaannemers en leveranciers aan de slag gegaan om zo snel mogelijk een totaalbeeld te krijgen van de schade en wat er voor nodig was om deze te herstellen.

De schade werd pas echt duidelijk nadat de bus was weggesleept. Over een lengte van 250 meter waren alle spoorstaven en dwarsliggers kapot. Daarnaast lag er veel olie op het spoor. Ook was een kleine reparatie nodig aan de bovenleiding.

Maar de grootste uitdaging was nog wel de logistieke operatie om in korte tijd voldoende mensen en materiaal beschikbaar te hebben. Vanuit het hele land zijn mensen afgereisd nar Zeeland om mee te werken. We willen dan ook iedereen die hier aan mee heeft gewerkt van harte bedanken voor het harde werk wat deze dagen is verricht. En nog een speciale dank naar de rijschoolhouder die zijn terrein beschikbaar heeft gesteld aan ons.

Update | 18-10-2022

Helaas hebben we meer tijd nodig om het spoor in Bergen op Zoom te repareren. Daardoor zullen er tussen Bergen op Zoom en Roosendaal tot vrijdagochtend 07.30 uur geen treinen rijden. Eerder was de hoop dat het treinverkeer donderdagmiddag weer opgestart kon worden maar we gaven al aan dat dat niet zeker was.

De werkzaamheden zijn groot en vragen dus tijd. Aannemer Strukton is druk bezig met het herstel van ondermeer gebroken dwarsliggers en 300 meter spoorstaaf. Ook moet er een compleet nieuwe overweg geplaatst worden.

Raadpleeg reisplanner

Update | 18-10-2022

Het treinverkeer tussen Bergen op Zoom en Vlissingen is gisterenavond grotendeels hervat. Het treinverkeer tussen Bergen op Zoom en Roosendaal blijft tot zeker donderdagmiddag 20 oktober gestremd. Tussen deze twee steden rijden bussen ter vervanging van het treinverkeer.

Om het ongeval goed te onderzoeken hebben we in eerste instantie de stroom over een groot deel van de bovenleiding moeten halen. Ook op het station van Bergen op Zoom. Daarom kon er tijdelijk helemaal geen gebruik gemaakt worden van het station. Nu is dat wel weer mogelijk, waardoor een groot deel van de treinen richting Zeeland kan rijden.

De verwachting is dat we zeker tot donderdagmiddag bezig zijn met het herstellen van het spoor op de plek van het ongeval. Er moet onder meer een nieuwe overweginstallatie geplaatst worden en de bodem moet worden gesaneerd. Bij de botsing is diesel vrijgekomen. Daarnaast er een stuk spoor beschadigd: dat moet eerst worden hersteld.

Update | 17-10-2022

De spooraannemer heeft de schade in kaart gebracht en een eerst prognose gedeeld. De verwachting is dat de herstelwerkzaamheden zeker drie dagen gaan duren.

Bericht | 17-10-2022

Momenteel is er geen treinverkeer mogelijk tussen Bergen op Zoom en Roosendaal. We zijn bezig met het evacueren van de passagiers uit de trein. De spooraannemer is ter plaatse om de schade te inventariseren en een plan voor het herstel te maken. We kunnen op dit moment nog niet aangeven wanneer er weer treinen kunnen gaan rijden op dit traject.

‘Engeltje op hun schouders’

John Voppen, CEO bij ProRail, reageerde op het voorval: "Dit had een dramatische dag voor het spoor kunnen worden. Hier hebben meerdere mensen een engeltje op hun schouders gehad. En toch moet dit voor zowel de machinist als de chauffeur een traumatische ervaring zijn. Onze gedachten gaan in eerste instantie naar hen uit. Onze collega's zullen ervoor zorgen dat het spoor weer berijdbaar wordt. Daar gaat de aandacht nu naartoe. Daarnaast willen we tot op de bodem uitgezocht hebben hoe dit heeft kunnen gebeuren. Daarom zullen we ook volledig meewerken aan het onderzoek daarnaar."

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers