Treindienst weer opgestart, politie doet onderzoek

Nieuws

25 september 2022

In de nacht van 24 op 25 september is rond 00.00 uur, door een aanrijding bij Nederweert, het voorste gedeelte van een reizigerstrein ontspoord. In de trein waren ongeveer 250 mensen aanwezig. NS en ProRail zijn opgelucht dat bij de ontsporing geen gewonden zijn gevallen. De treindienst Weert - Roermond is zondagmiddag rond 14.30 uur hervat.

Onderzoek

Het onderzoek naar de oorzaak van de ontsporing ligt inmiddels bij de Landelijke Eenheid van de politie. Op beelden die rondgaan op internet is een los stuk spoorstaaf te zien dat tussen de sporen ligt. De politie doet onderzoek naar hoe het daar terecht is gekomen en of de aanrijding hiermee de oorzaak was van de ontsporing. ProRail wacht de uitkomsten van dit onderzoek af.

Reizigers

Direct na de ontsporing hebben de hoofdconducteurs een ronde door de trein gemaakt en geconstateerd dat er geen reizigers gewond waren. Daarnaast strandde de tegemoetkomende trein met zo’n 15 reizigers. De 250 reizigers uit de ontspoorde trein zijn met de gestrande trein geëvacueerd.

  • Een licht beschadigde overweg
    Een licht beschadigde overweg
  • De beschadigde trein
    De beschadigde trein

Reactie John Voppen

Vannacht is CEO John Voppen van ProRail ter plaatse gegaan om polshoogte te nemen van de situatie: ‘Gelukkig zijn er geen slachtoffers, maar wat is hier gebeurd? Een trein ontspoort nota bene, waardoor veel overlast en schade is ontstaan. Nogmaals heel gelukkig dat er geen groter leed is ontstaan en mijn waardering voor de hulpdiensten en alle maatregelen die zij hebben genomen om erger te voorkomen. Maar ik wil dat tot op de bodem wordt uitgezocht hoe dit heeft kunnen gebeuren.’

Instanties als politie en Inspectie Leefomgeving en Transport, maar ook vervoerder NS en spoorbeheerder ProRail, doen onderzoek.

Herstelwerkzaamheden

De afgelopen uren heeft incidentenbestrijding van ProRail, in samenwerking met NS en lokale hulpinstanties, hard gewerkt om de spoorinfrastructuur zo snel mogelijk weer in dienst te krijgen. In de loop van de ochtend is de trein teruggeplaatst op het spoor en is de schade aan het spoor onder de trein opgenomen.

Zodoende is totaalbeeld van de schade aan de infrastructuur opgemaakt. Het onderzoek wijst uit dat er wel enige schade is, maar dat spoedreparaties niet nodig zijn. De treindienst is zondagmiddag rond 14.30 uur hervat.

Lees eerdere berichtgeving

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers