Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Treinen rijden weer na werkzaamheden bij Amsterdam Centraal

Nieuws

8 november 2021

Afgelopen weekend is door aannemer Strukton, in opdracht van ProRail, gewerkt aan het spoor op en rond station Amsterdam Centraal. Dit gebeurde tijdens een grote buitendienststelling. Aanleiding voor deze werkzaamheden is de omvangrijke modernisering van het monumentale station en de spooromgeving. Met de uitvoering hiervan is ProRail in september gestart op de Dijksgracht. Reizigers konden dit weekend Amsterdam Centraal minder makkelijk bereiken. Zij konden gebruik maken van vervangend vervoer of omreizen.

Wissel verwijderd

Op zaterdag 6 november is een wissel verwijderd tussen spoor 3 en spoor 2 op Amsterdam Centraal. Dat is nodig om in de toekomst langere treinen te kunnen opstellen langs perron 2. Na het verwijderen van het wissel zijn spoorstaven weer teruggelegd en gelast.

Ronald Hazeu, bouwmanager ProRail: “(…) Het is altijd weer spannend of alles wat zorgvuldig is voorbereid ook echt gaat lukken. Ik ben echt ongelooflijk tevreden dat we hebben gedaan wat we wilden doen. En dat de treinen op maandagochtend weer volgens de reguliere dienstregeling konden gaan rijden.”

  • De specificaties van de tijdelijke brug op schrift
    De specificaties van de tijdelijke brug op schrift
  • Werkzaamheden op het spoor bij Amsterdam Centraal
    Werkzaamheden op het spoor bij Amsterdam Centraal
  • De bouwplaats van boven gezien
    De bouwplaats van boven gezien

Dijksgracht

Dit weekend is tevens verder gebouwd aan de tijdelijke hulpbrug of toegangstunnel op de Dijksgracht. Begin oktober werden hier tijdens een eerdere buitendienststelling al damwanden en palen voor aangebracht. Bij de Dijksgracht ligt een groot opstelterrein dat september jl. geheel is ontmanteld en leeggehaald.

Met de tijdelijke hulpbrug krijgen de aannemers van ProRail straks toegang tot het grote bouwterrein op de Dijksgracht, waar een vrije kruising zal worden gebouwd. Door die vrije kruising hoeven treinen niet meer op elkaar te wachten: meer treinen kunnen straks het station in- en uitrijden. De bouw gebeurt in fases. In 2028 kan het treinverkeer gebruik gaan maken van de vrije kruising.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers