Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Treinverkeer Dordrecht - Gorinchem weer volledig opgestart

Nieuws

28 februari 2024

De klus is klaar: vervoerder Qbuzz kan op de Merwedelingelijn weer de volledige dienstregeling rijden tussen Gorinchem en Dordrecht. Vanaf morgen rijden hier weer vier treinen per uur.

Veiligheid

Uit veiligheidsoverwegingen konden treinen hier de afgelopen weken slechts 40 kilometer per uur rijden. Gevolg was dat er minder treinen konden rijden om een betrouwbare dienstregeling aan te kunnen bieden.

Dit was allemaal nodig omdat er in de spoordijk een scheur van 65 meter lang zat. We waren er niet zeker van dat het veilig genoeg was om met normale snelheid over het spoor te rijden.
Afgelopen weekend ging spooraannemer Asset Rail voor ProRail aan de slag met deze klus. Dankzij een strakke planning is het gelukt om de spoordijk tijdelijk te verstevigen.

Aannemer Asset Rail verstevigde de spoordijk met betonnen stapelbare blokken
Aannemer Asset Rail verstevigde de spoordijk met betonnen stapelbare blokken

Werkzaamheden

Om de spoordijk te verstevigen is er bagger uit de sloot verwijderd en zijn er zware houten schotten geplaatst op de bodem van de sloot. Op de zware houten schotten zijn betonnen stapelbare blokken geplaatst. Deze werkzaamheden startten in de nacht van 25 februari en waren binnen 28 uur klaar. De spoordijk is verstevigd en ProRail onderzoekt hoe we deze definitief kunnen herstellen.

Snelheidsbeperking

Het is helaas niet mogelijk om meteen de snelheid van alle treinen weer te verhogen. We rijden hier vanaf donderdag 29 februari 60 kilometer per uur. ProRail houdt eerst in de gaten of de spoordijk niet beweegt en de blokken dus goed tegendruk bieden. Als dat veilig is, zullen we de snelheid de komende tijd stapsgewijs verhogen. ProRail betreurt de overlast die dit heeft gehad voor reizigers en dankt hen voor het geduld.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers