Grootste hinder treinverkeer voorbij

Nieuws

16 januari 2024
16 januari 2024, 11:34 uur

Bijgewerkt

Het treinverkeer ondervond vanochtend -net als het weg- en vliegverkeer- hinder van het winterse weer. De hinder op het spoor neemt nu af. Momenteel rijden rond Roosendaal nog minder treinen. We verwachten dat we de treinen in de komende uren ook op deze plek weer zo goed als normaal kunnen laten rijden.

Update | 11.45 uur

Niet alleen reizigers ervaren hinder van het winsterse weer. Op de Brabantroute liepen enkele goederentreinen vertraging op als gevolg van de sneeuwval en ijzel.

Vlak voor en tijdens de ochtendspits was er sprake van sneeuwval in combinatie met ijzel. Dat leidde met name rond Amersfoort, Utrecht, Schiphol en Roosendaal tot uitval en vertraging van treinen. Hierdoor hebben reizigers en verladers hinder ondervonden. ProRail vindt dat erg vervelend. Snel en goed ingrijpen van onze spooraannemers zorgde ervoor dat rond Amersfoort, Utrecht en Schiphol snel weer treinverkeer mogelijk was. Bij Roosendaal rijden momenteel intercity's maar geen sprinters. We hopen alle treinen op korte termijn weer te kunnen laten rijden.

Het landelijke systeem van wisselverwarming heeft zijn werk vanochtend goed gedaan. Het Nederlandse spoornetwerk telt zo'n 6200 wissels. 5.000 daarvan zijn uitgerust met wisselverwarming. Enkele van die wissels functioneerden vandaag niet goed. In Amersfoort en Hilversum deed de verwarming van sommige wissels het niet. Dit kwam doordat de gaskleppen van deze wissels dichtzaten. We onderzoeken nog hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het betrof hier geen technische fout. In Roosendaal is sprake van een gaslek, waardoor de wissels daar nu niet kunnen worden verwarmd. We zetten een extra storingsploeg in om daar wissels snel sneeuw- en ijsvrij te kunnen maken. Intussen werken we hard aan het herstel van de wisselverwarming daar.

Bericht | 08.00 uur

Het winterse weer hindert het treinverkeer in met name het westen en het midden van het land. Wisselstoringen rond Amersfoort, Hilversum en Schiphol-Leiden en tussen Roosendaal en Vlissingen leiden tot een verstoorde treindienst. Rond Amersfoort rijden momenteel geen treinen.

Monteurs van onze aannemers zijn met man en macht aan het werk om wissels zo snel mogelijk weer sneeuwvrij te maken. Wij betreuren de hinder die reizigers ondervinden. 

Check de reisplanner voor vertrek.

Check je reis

Winters weer

Het spoor is kwetsbaar voor sneeuw en strenge vorst. Daarom nemen we maatregelen om het spoor zo goed mogelijk te wapenen tegen winters weer. Dat doen we tijdens de winter, maar ook al daarvoor.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers