Tricht vrij van overwegen

Nieuws

1 maart 2022

De laatste van drie onderdoorgangen in Tricht is op 1 maart opengesteld. Een belangrijke mijlpaal in het meerjarige programma om tussen Amsterdam en Eindhoven meer treinen te laten rijden. Met de opening van deze derde en laatste onderdoorgang komt ook het einde in zicht van een lange en intensieve samenwerking binnen de Lingense Alliantie.

Meer veiligheid

Om 10 uur in de ochtend werd de verbinding tussen het oosten en westen van Tricht weer in ere hersteld met de opening van de onderdoorgang bij de Nieuwsteeg. De onderdoorgang vervangt de laatste overweg in het dorp Tricht, die afgelopen zomer is gesaneerd. De overweg die er tot en met 1 augustus 2021 lag, werd druk bereden door vrachtwagens die bij de nabijgelegen bedrijven moesten zijn. Maar de smalle straten waren eigenlijk niet geschikt voor doorgaand vrachtverkeer. Door de aanleg van De Hooglandscheweg, een nieuwe randweg, kan het (vracht)verkeer volledig rondom het dorp worden afgewikkeld.

  • De nieuwe onderdoorgang is geschikt voor voetgangers, met of zonder fiets aan de hand
    De nieuwe onderdoorgang is geschikt voor voetgangers, met of zonder fiets aan de hand
  • Omwonenden lopen er als eerste doorheen
    Omwonenden lopen er als eerste doorheen
  • Op deze, nu nog, kale wand, komt een mozaïek van fotograaf Ab Donker
    Op deze, nu nog, kale wand, komt een mozaïek van fotograaf Ab Donker

Grote scope

Met de ingebruikname van de onderdoorgang Nieuwsteeg is een belangrijk deel van project Spooromgeving Geldermalsen zo goed als af en is de spoorinfrastructuur klaar voor de toekomst.

“De scope van het werk was uitdagend”, vertelt projectmanager Jan Eleveld. “Het hele spoorgebied dwars door Tricht moest worden aangepakt. Er zijn drie onderdoorgangen teruggekomen voor de twee weggehaalde overwegen en er is een nieuwe randweg aangelegd. Al dat werk zat heel dicht op de bewoners. Dat alles in goed overleg met de omgeving en keurig op tijd is opgeleverd, is een hele prestatie. Alle lof voor de Lingense Alliantie!”

Rijke historie

Het ontwerp van de onderdoorgang kent een rijke historie met veel inbreng uit de omgeving. Sterker nog: de onderdoorgang is er gekomen om tegemoet te komen aan de wens van bewoners om de dorpskernen aan weerszijden van het spoor in verbinding met elkaar te houden. Een van de wanden van de onderdoorgang wordt nog bekleed met mozaïektegels naar een landschapsfoto uit Tricht, gemaakt door de lokale fotograaf Ab Donker. De inwoners konden in juni 2020 stemmen op drie mogelijke kunstuitingen van mozaïek op de wand in de onderdoorgang. 

Groene toekomst

Er vinden nog enkele afrondende werkzaamheden plaats, zoals het toekomstig mozaïek. Bovendien wordt de omgeving van de onderdoorgang in 2022 een stuk groener. De al geplante hedera zal binnenkort de geluidsschermen begroeien en er worden nog nieuwe bomen geplant, zodat het werk landschappelijk meer past in zijn omgeving.

Programma Hoogfrequent Spoorvervoer

De aanpassingen in Tricht maken deel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), op het traject Amsterdam–Eindhoven. Binnen PHS passen we de infrastructuur aan om snelle en hoogwaardige verbindingen te realiseren zonder extra sporen aan te leggen. De bedoeling is dat tussen Amsterdam en Eindhoven straks elke 10 minuten een trein rijdt.

Lees meer over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers