Drie minuten stil

Aanstaande zaterdag 20 april, om 22.30 uur, ligt het treinverkeer drie minuten stil. Het is een signaal: geweld in het openbaar vervoer moet stoppen. ProRail ondersteunt dit protest.

Lees meer

Troosten met een knuffelaapje

Nieuws

9 december 2022

Even geleden kruiste een, op een station verdwaald, jongetje het pad van incidentenbestrijder John van Lierop. De politie die ter plaatse kwam, gaf het verdrietige kind een knuffel. John: “Je zag het jongetje meteen opbloeien. En dat bracht mij op het idee om de uitrukvoertuigen van Incidentenbestrijding (ICB) ook te voorzien van troostknuffels.”

Oog voor kinderen

Zo gezegd, zo gedaan. John schreef een plan dat werd goedgekeurd. En dat betekent dat ICB’ers de komende maanden zogenoemde troostaapjes kunnen geven aan kinderen die iets heftigs meemaken op of rond het spoor. “Vooral de aanblik van hulpverleners bij een trein maakt veel indruk op kinderen”, vertelt John. “Dat is gelukkig geen dagelijks werk, maar het gebeurt wel. En als je hen dan kunt troosten met een knuffel, dan vind ik dat heel mooi.”

Dat het werkt, zag John dus met eigen ogen bij de politie. “De knuffels leiden af van de gebeurtenis, bieden troost en verzachten de nare ervaring.” De troostaapjes hebben een oranje hesje met het logo van ProRail. Hiermee laten we zien dat wij óók oog hebben voor kinderen die iets vervelends meemaken op en rond het spoor.”

Uitrukvoertuigen

Het uitdelen van de troostaapjes is een proef, die een aantal maanden duurt. Onder bepaalde voorwaarden, want de aapjes zijn niet om uit te delen op een open dag of voor eigen gebruik. “We hebben een aantal van die aapjes aangeschaft en die hebben we op de uitrukvoertuigen gelegd. Ze liggen ook alleen maar daar, want de mensen in die voertuigen zijn degenen die daadwerkelijk met zulke kinderen in aanraking komen”, vertelt John. “Na een half jaar evalueren we de proef. Hoeveel aapjes hebben we dan uitgedeeld? In welke situaties? En kunnen we de proef een vervolg geven?”

Als je een kind kunt troosten met een knuffel, vind ik dat heel mooi.

John van Lierop algemeen leider en officier van dienst bij ProRail

Leuke reacties uit het land

Voor John is de proef geslaagd als hij door middel van de knuffelaap de paniek of negatieve gevoelens bij een kind kan wegnemen. “Al is het maar bij één kind. En ik denk dat alle ICB’ers er zo inzitten. Ik krijg zo’n leuke reacties van iedereen in het land. Mensen vinden het allemaal een leuk initiatief!”

Incidentenbestrijding

De Incidentenbestrijding (ICB) van ProRail komt in actie bij incidenten op het spoor. Onze ICB’ers zorgen ervoor dat het spoor na een incident zo snel mogelijk wordt vrijgemaakt. ICB beschikt over speciaal uitgeruste voertuigen, waarmee zij op moeilijk bereikbare plekken op het spoor kunnen komen. Ook zijn ze getraind in de omgang met gevaarlijke stoffen.

Lees meer Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers