Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Tunnel vervangt overweg in Geleen

Nieuws

20 september 2021

De beste overweg is een opgeheven overweg. Dat is het motto van ProRail. Daarom zijn we blij dat de onbeveiligde overweg aan de Raadskuilderweg in Geleen vervangen is door een tunnel. In november plaatsen we een tunnel bij een andere afgesloten overgang in de gemeente: die op de Lintjesweg.

Overwegen aangepakt

Samen met de gemeente heeft ProRail gekeken naar twee onbeveiligde spoorwegovergangen in de gemeente. Die aan de Lintjesweg en de Raadskuilderweg. Dit hebben we gedaan na een aantal bijna-incidenten die op deze overwegen plaatsvonden. Beide zijn inmiddels gesloten en worden vervangen door tunnels.

Afgelopen weekend is de tunnel aan de Raadskuilderweg geplaatst. Het spoor is er helemaal uitgehaald. Daarna is de tunnel die onder het spoor komt te liggen naar zijn plek geschoven. Toen die er lag is het spoor teruggelegd. Deze werkzaamheden zijn in een weekend afgerond.

  • Het spoor is verwijderd en later opnieuw gelegd
    Het spoor is verwijderd en later opnieuw gelegd
  • De nieuwe onderdoorgang, gezien vanaf het spoor
    De nieuwe onderdoorgang, gezien vanaf het spoor
  • Meten is weten
    Meten is weten

Voorjaar 2022

Nu de tunnel aan de Raadskuilderweg er ligt, is het werk nog niet klaar. Na dit weekend starten we met het maken van de toeritten en bouwen we de tunnel af. Er komt fundering voor de weg en die wordt ook geasfalteerd. In het voorjaar van 2022 kunnen de eerste fietsers en voetgangers gebruik maken van de onderdoorgang.

De voorbereidingen op de werkzaamheden bij de Lintjesweg zijn ook al in volle gang. In november leggen we daar de tunnel op zijn plek. Dat gebeurt tijdens een treinvrije periode. Ook deze tunnel kan in het voorjaar van 2022 voor het eerst gebruikt worden.

Niet actief beveiligde overweg

ProRail heeft de ambitie om in 2023 alle onbeveiligde spoorwegovergangen in het land te hebben gesloten. Daarvoor zijn we in 2018 een programma gestart. Hoewel het sluiten van een overweg misschien makkelijk lijkt, komt er veel bij kijken. Het vraagt maatwerk.

Zo wil je graag rekening houden met de wensen van omwonenden, de mobiliteit niet verstoren en vraagt het op verschillende plaatsen ook om een andere aanpak. Op deze kaart zie je waar de onbewaakte overwegen zijn in Nederland en zie je ook een indicatie wanneer we hem willen sluiten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers